Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Ampolla d´oli d´oliva amb una foto destacada a la dreta d´una cullera amb una oliva i oli d´oliva

Els altres olis que poden substituir el verge extra: un expert dona la millor opció

Es tracta d'olis a un preu molt més baix

Davant l'important increment del preu de l'oli d'oliva verge extra, als consumidors no els ha quedat més remei que buscar alternatives. Al mercat trobem uns quants substitutius. Fins i tot, un expert revela quina és l'opció més interessant.

A curt-mig termini resulta especialment complicat que el cost d'aquest producte es redueixi. Les males collites, a causa de les sequeres dels últims mesos, en tenen la culpa. El que és previsible és que l'escalada de preus es mantingui durant un temps, i el litre arribaria a situar-se als 12 €. En vista de tot això, les famílies ja es comencen a plantejar la possibilitat de recórrer a un altre tipus d'olis més econòmics.

Els assidus al supermercat hauran pogut comprovar que juntament amb el verge extra n'hi ha d'altres classes. Entre elles es troben els de gira-sol, soia, palma, orujo, nou o alvocat. Però abans de fer el pas de comprar-los, possiblement ens sorgeixen molts dubtes.

Muntatge amb una cullera plena d´oli d´oliva de fons i una dona amb cara de sorpresa
L'oli d'orujo d'oliva o el de gira-sol poden ser una alternativa per fregir. | Getty Images Pro, Dean Drobot

Són saludables per a la salut? Poden oferir els avantatges que presenta el d'oliva?Javier Sánchez Perona s'encarrega d'aclarir-nos-els tots. Aquest professor de la Universitat Pablo de Olavide, científic del CSIC i expert en nutrició va donar unes quantes claus a la Cope.

El substitutiu de l'oli d'oliva dependrà, en gran manera, de «l'aplicació culinària». Si pretenem treure el màxim partit possible als sabors i aromes, proposa decantar-se pel verge extra. Tanmateix, per fregir destaca l'opció del d'orujo d'oliva. Explica que compta amb un «preu més econòmic que la resta». A més, «els estudis que s'han fet demostren que és una alternativa meravellosa per fregir», sobretot per la seva capacitat per «resistir a altes temperatures, més que l'oli de gira-sol».

L'oli de gira-sol pot ser una alternativa?

L'increment del preu de l'oli d'oliva ha obligat molts usuaris a comprar el de gira-sol. L'expert assegura que s'ha de diferenciar entre dues classes. D'una banda, el de gira-sol altoleic, en què els gira-sols s'han desenvolupat perquè presentin «una composició química» similar al d'oliva. De l'altra, Sánchez Perona assenyala que «el normal» de gira-sol té linoleic.

I és aquí on hi ha «la diferència fonamental entre l'altoleic i el gira-sol comú». El millor per a fregits seria l'altoleic pel fet que l'oli de gira-sol «és menys resistent a les altes temperatures».

Setrill amb oli d'oliva amb el fons d'una olivera i una imatge destacada a l'esquerra d'una mà amb bitllets
Els experts sostenen que l'oli d'oliva arribarà fins als 12 €. | Getty Images, PixaBay

Quins són els pitjors olis

Aquest expert en nutrició també revela quins són els olis menys aconsellables. En aquesta llista es trobarien els de palma i coco. Destaquen perquè «tenen un alt contingut en àcids grassos saturats». Durant la seva intervenció radiofònica ha confessat que, malgrat ser vegetals, compten amb «àcids grassos saturats, ja que tenen greixos animals».

També va parlar de l'oli de lli, que és un altre dels que tenen cabuda als lineals dels supermercats. Ha explicat que presenta «un contingut molt elevat en un altre àcid gras, un omega-3». Per tant, tampoc no es trobaria entre els substitutius més interessants de l'oli d'oliva.

Les recomanacions d'un nutricionista

Moltes famílies no es poden permetre pagar els més de 10 € del litre de verge extra. El nutricionista Pablo Ojeda també incideix en les alternatives que trobem al mercat. Potser no són tan saludables i bones com l'oli d'oliva, però almenys la butxaca no se'n ressentirà tant, recull el Huffington Post. Si escau, també fa esment a l'oli d'orujo d'oliva. Ha apuntat que es «fabrica amb les deixalles de les olives, però té els mateixos àcids grassos».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!