Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'unes mans envoltades amb els llums de Nadal

Si apostes per aquesta il·luminació de Nadal, estalviaràs molts diners: queda genial

Viure un Nadal sostenible és possible amb aquestes recomanacions

Celebrar el Nadal i estalviar són dos elements que sí que poden anar de la mà. Durant les festes nadalenques és habitual que s'il·luminin de manera especial els carrers dels pobles i les ciutats, a banda dels elements de l'àmbit privat o domèstic.

I és que, avui dia, són moltes les que il·luminen de manera abundant les façanes o els balcons, cosa que suposa un important malbaratament energètic i contribueix a augmentar la contaminació lumínica. Tot i això, hi ha algunes recomanacions que es poden tenir en compte per acabar amb aquest problema.

Cal tenir present que, encara que una gran majoria de gent recolza els adorns lumínics per Nadal, també hi ha un altre grup que no està tan a favor de la situació. És per això que, quan s'aproximen les dates nadalenques, alguns aprofiten per cridar l'atenció sobre els efectes nocius d'aquests enllumenats públics, una circumstància que també s'ha de tenir en compte a l'àmbit domèstic.

Recomanacions per adornar la casa aquest Nadal: estalviaràs segur

Ha arribat el moment de plantejar-se l'eficiència de la nostra decoració lluminosa, tant des d'una perspectiva econòmica com mediambiental. I és que, tenint en compte les grans pujades del preu de la llum aquest darrer any, aquests consells també seran beneficiosos per a la nostra butxaca.

Imatge d'un arbre de Nadal decorat amb llums i una bola de decoració
És moment de plantejar-se l'eficiència dels adorns lluminosos, tant des d'una perspectiva econòmica com mediambiental | Getty Images

Tanmateix, tampoc  hem de perdre de vista l'objectiu de disminuir la contaminació lumínica, un problema que passa desapercebut, però que té grans efectes en l'ambient.

Per aquest motiu potser hem de valorar l'interès d'adornar els nostres balcons i façanes amb llums quan nosaltres no en gaudirem per estar dins de casa amb les cortines o persianes tancades per protegir-nos del fred.

Imatge de la façana d'una casa decorada amb elements decoratius i lluminosos de Nadal
Decorar els balcons i façanes amb llums s'ha tornat un costum a Espanya | Getty Images

Estem consumint i pagant una electricitat que no reverteix directament en el nostre confort i que a més a més està produint un perjudici en emetre un excés d'il·luminació a l'entorn.

Partint d'aquesta premissa, i si tot i això no podem resistir-nos a l'enllumenat nadalenc, hauríem de considerar certes pautes per estalviar una mica de diners, evitar el malbaratament energètic i la contaminació lumínica. Aquestes són algunes de les recomanacions que pots tenir en compte a l'hora de decorar la teva llar aquest Nadal:

1. Reconsiderar els elements decoratius sense lluminositat per Nadal

No hi ha dubte que la millor opció per estalviar a la factura de la llum i fomentar la sostenibilitat és no fer servir decoració lumínica. En aquest sentit, podem reconsiderar la utilització dels elements decoratius que no incloguin components lluminosos.

2. Evitar els llums incandescents

També és important tenir en compte el tipus de llum utilitzat. Evitar en la nostra decoració les llums incandescents, apostant per alternatives més eficients, ens pot ajudar a reduir les despeses. Algunes de les millors opcions són les minillums, els microllums, els fils lluminosos, la fibra òptica o les LED.

Imatge d'una bola de llums de Nadal
Evitar les llums incandescents, apostant per alternatives més eficients, contribueix l'eficiència energètica | Getty Images

3. Fer servir sistemes energètics nets per Nadal

D'altra banda, es pot procurar fer servir sistemes d'alimentació energètica nets, com ara les cèl·lules fotovoltaiques o els dispositius eòlics. I encara que pugui semblar una solució difícil d'aplicar, hi ha multitud de decoracions lluminoses que funcionen amb energia solar.

4. Reduir l'impacte lumínic

En cas de fer servir decoració lluminosa, és preferible fer servir llums de tons vermellosos o grocs, que atenuen en impacte lumínic. Així mateix, també hem de prescindir en la mesura del possible dels tons blavosos, ja que són els que més contribueixen a la contaminació lumínica.

5. Disminuir la potència lluminosa

De la mateixa manera, podem considerar disminuir tant com es pugui la potència i el flux lluminós. No cal estrictament il·luminar el carrer, així que es pot concentrar la il·luminació en algun element o punt concret.

6. Reduir les hores d'encesa per Nadal

Finalment, es recomana reduir l'encesa de la il·luminació a les dates assenyalades i en un horari limitat. Es tracta d'una mesura que repercutirà de manera positiva tant a nivell econòmic com mediambiental.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp