Foto d'uns ulls blaus.

Aquest és el símptoma que apareix als ulls i avisa que tens el colesterol alt

Aquest detall als teus ulls et diu si tens el colesterol alt

Tenir el colesterol alt pot implicar problemes molt greus per a la salut. Tot i ser un problema que afecta una gran part de la població, molt poca gent sap quins símptomes se li associen. No obstant això, n'hi ha un que apareix als ulls i que no es pot ignorar perquè ens avisa clarament que alguna cosa va malament.

El colesterol es distingeix en dos tipus: el bo, o conegut com a HDL, i el dolent, a què s'anomena LDL. Aquest últim pot presentar alguns inconvenients a les persones que el tenen, per la qual cosa tenir-ne cura ha de ser una prioritat en tot moment.

En el cas que vulguis saber-ne més, ara es pot detectar fins i tot de forma visual. Tot i que això no sempre és així en totes les persones, quan apareix un símptoma concret pot ajudar, i molt, a elaborar un diagnòstic encertat.

Els problemes associats al colesterol alt

Abans de conèixer quin símptoma és el que pot presentar el colesterol quan els seus nivells són massa alts, cal saber de què es tracta. És una substància cerosa, de característiques molt similars al greix, que es troba present a totes les cèl·lules del cos.

De fet, el cos necessita tenir sempre una mica de colesterol, amb l'objectiu de produir hormones, així com altres substàncies per digerir aliments o vitamina D. No obstant això, el cos produeix tot el colesterol que necessita.

Imatge d'una dona posant el bròquil a la nevera.
La nostra alimentació és un factor determinant. | Getty Images
 

D'altra banda, aquesta substància també és present en productes d'origen animal, com la carn, el formatge o els rovells d'ou. Per això, els nostres hàbits alimentaris són fonamentals per saber el risc que tenim de patir colesterol alt.

Tenir el colesterol dolent o LDL alt està relacionat amb una sèrie de problemes. Per exemple, es pot produir una acumulació de greix poc saludable, així com altres dipòsits que se situen a les parets de les artèries, una cosa que es coneix com a ateroesclerosi.

En aquest sentit, aquests dipòsits o plaques poden provocar una limitació del flux sanguini. És a dir, això pot provocar complicacions de caràcter greu, com ara un ictus o un infart.

El colesterol alt no presenta símptomes de forma general

Tot i que és una de les substàncies més conegudes, un dels inconvenients de tenir el colesterol alt és que, quan passa, no presenta símptomes. De fet, només es pot diagnosticar mitjançant una anàlisi de sang. Gràcies a aquest examen es pot saber si se'n té i la quantitat exacta.

Això sí, ara la Clínica Mayo ha confirmat que en alguns casos també es pot detectar mitjançant un senyal visual. Per això és molt important conèixer quin és aquest símptoma específic si volem estalviar-nos els problemes esmentats anteriorment.

Aquest detall als ulls t'avisa del colesterol alt

Aquest detall visual és l'arcus senilis. Es tracta de l'aparició d'un arc de color gris o blanc tant per damunt o per sota de la part externa de la còrnia. Així mateix, en alguns casos, aquest arc es pot acabar convertint en un anell complet que apareix al voltant de l'iris.

Foto dels ulls d'una persona gran.
Aquest detall als ulls pot ser una alarma. | Getty Images
 

De forma general, aquest arc és una cosa comuna en persones grans. Està produït pels dipòsits de greix profunds situats a la vora de la còrnia. No obstant això, no afecta la visió ni tampoc s'ha de tractar de manera específica.

D'altra banda, cal saber que, quan l'arc senil apareix en persones grans, pot no tenir cap mena de relació amb el colesterol alt. En cas de dubte, el més recomanable és consultar un especialista.

Tanmateix, sí que apareix de tant en tant en persones joves que pateixen hiperlipidèmia familiar. És a dir, que tenen el colesterol i els triglicèrids alts, un problema heretat dels seus pares.

En aquests casos, l'edat a què sol aparèixer és abans dels 45 anys. A més, no només es relaciona amb el colesterol alt, sinó que l'aparició d'aquest arc també està relacionat amb un risc més alt de patir una malaltia cardíaca.