Foto d'una nena amb una picada.

Aquestes són les 7 demolidores imatges per trobar l'insecte que t'acaba de picar

Si t'espanta no saber què t'ha picat, aquestes imatges et donaran una pista molt clara

Platja, càmpings, rius, camp i carrers. Són les zones preferides per passar-hi l'estiu, però també l'escenari ideal per a molts insectes que esperen el moment més oportú per picar-nos.

Des de picor fins a dolors intensos o reaccions al·lèrgiques, les picades més comunes d'aquests insectes són molt molestes per a tothom. És per això que tot seguit expliquem com identificar i tractar algunes de les ferides més comunes provocades per insectes.

1. La més comuna: la picada de mosquit

Comencem aquesta llista amb un dels protagonistes de l'estiu: els mosquits. Apareixen principalment a les zones on hi ha acumulacions d'aigua o d'humitat i la seva picada deixa una picor que pot durar dies. Tot i això, aquesta picada és fàcil de distingir de la resta d'insectes.

Foto de la picada d'un mosquit.
Picada d'un mosquit comú. | Cedida
 

Els signes més identificatius són l'aparició de petites protuberàncies rodones de color vermellós a la zona de la picada del mosquit. També és comú que aquests bonys s'endureixin i agafin un color més marró, fins i tot arribant a aparèixer petites butllofes.

La picada de mosquit genera una reacció local gairebé immediata. Això provoca una picor constant a la zona que pot durar hores i, fins i tot, dies.

2. Mosquit tigre: més forta que la resta

Des que va arribar del sud-est asiàtic, el mosquit tigre ha colonitzat tota la península i provoca una reacció que pot durar fins a quatre dies. Caracteritzat pel seu color negre amb franges blanques, aquest insecte inocula un virus amb la seva picada que provoca una reacció més forta que la de qualsevol altre mosquit.

Foto de la picada d'un mosquit tigre.
Picada d'un mosquit tigre. | Cedida
 

La seva picada té un diàmetre d'entre 5 i 10 mil·límetres, a la qual cosa se li suma una inflor i un envermelliment a la zona afectada. La picor és més intensa que la d'altres mosquits més comuns i pot arribar a durar entre dos i quatre dies. En el 60% dels casos, apareixen símptomes de febre, dolor articular o mal de cap.

▶️ Vídeo del dia

3. Abella i vespa: una picada molt dolorosa

Amb la calor i l'augment d'hores que les persones passem al carrer, les picades d'abella i de vespa es disparen en aquesta època de l'any. Si bé l'aspecte de la picada d'aquests insectes no s'allunya gaire a la d'un mosquit, el dolor que pot arribar a causar una abella o una vespa és força més gran.

Foto de la picada d'una abella.
Picada d'una abella. | Cedida
 

En el cas de l'abella, aquest insecte deixa el seu fibló clavat a la picada, per la qual cosa és important retirar aquesta petita agulla com més aviat millor per evitar que la ferida es pugui infectar.

Pel que fa a la picada de vespa, no deixa cap fibló, però els símptomes són els mateixos. Un intens dolor que, tanmateix, no dura més enllà de dos dies. Tot i que hi ha pomades pel dolor, netejar la zona correctament i aplicar-hi gel és suficient per alleujar les molèsties.

Tot i això, moltes persones pateixen al·lèrgia després de la picada d'aquests insectes i, fins i tot, arriben a patir severes reaccions. Inflamació en altres zones del cos, dificultat per respirar o marejos poden ser símptomes d'una reacció del sistema immunitari contra el verí d'aquests insectes. En aquests casos, cal acudir immediatament a un centre mèdic.

4. El tàvec, més perillós del que es pensava

Si bé es pot confondre amb una mosca de grans dimensions, el tàvec pot arribar a causar una ferida més dolorosa que la d'una vespa. Les femelles d'aquesta família de dípters moltes vegades no obtenen prou aliment del pol·len, per la qual cosa recorren a sostreure sang. Després de la mossegada, similar a la de la vespa, apareix a la pell un bony que s'inflama considerablement.

Foto de la picada d'un tàvec.
Picada d'un tàvec. | Cedida
 

Aquesta ferida provoca un intens dolor a la zona de la mossegada que pot durar diversos dies. Tot i que es cura sola, el millor és netejar la ferida amb aigua i sabó, que alhora alleuja la picor i el dolor.

En alguns casos, aquest perillós insecte pot arribar a provocar urticària o, fins i tot, una greu reacció al·lèrgica que pot conduir, en els pitjors casos, a una anafilaxi.

5. Puces i xinxes, les més comunes a les zones rurals

Continuant amb els insectes 'xupa sang', ens trobem amb el protagonista de les zones rurals: la puça. Aquest hematòfag provoca una ferida diferent de la d'altres insectes.

Es presenta en forma de múltiples picades envermellides i voluminoses que apareixen de forma agrupada en una zona del cos. Tot i que les mossegades són més petites que la d'altres insectes, provoquen una gran picor i urticària.

Foto de picades de puces.
Picades de puces. | Cedida
 

Molt similars a les anteriors, les xinxes provoquen taques inflamades a la pell que produeixen una intensa picor. Les ferides presenten un centre més fosc que la de les puces i se solen ubicar a la cara, coll, braços i mans. Tot i la picor tan molesta que provoquen, normalment la reacció no s'agreuja.

6. Formigues: butllofes i pus

Tot i que semblen inofensives, les formigues estan disposades a mossegar qui posi en perill la seva comunitat. Encara que ningú s'ho imagini, la mossegada d'aquests insectes pot arribar a provocar l'aparició de pus i butllofes a la pell. La ferida sol ser una protuberància vermella amb un centre blanc i elevat que es converteix en una butllofa al cap de pocs dies.

Foto de la picada d'una formiga.
Picada d'una formiga. | Cedida
 

Algunes espècies, com la formiga vermella, inoculen una substància verinosa quan mosseguen, provocant problemes més seriosos. Aquest verí pot arribar a causar reaccions al·lèrgiques greus, urticària o dificultats per respirar. Tot i això, la majoria de les formigues que trobem a Espanya són inofensives per a la nostra salut.

7. La mossegada de l'aranya

Tot i que les que trobem a casa solen ser inofensives, saber reconèixer la mossegada d'una aranya ens pot salvar. Com molts altres insectes, aquests aràcnids no piquen si no se senten amenaçats. Tot i això, la picada d'algunes aranyes pot provocar envermelliment, inflor i dolor.

Foto de la picada d'una aranya.
Picada d'una aranya. | Cedida
 

La mossegada d'aquest insecte sol presentar-se en forma de protuberància vermella i amb dos punts al centre. El més comú és que aquesta petita lesió no et provoqui més que un dolor lleu. Tot i això, segons on viatgem, algunes aranyes més verinoses poden arribar a provocar rampes musculars, nàusees, un dolor més fort o febre.