Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Caixer

Aquests són els bancs que més han pujat les comissions als clients l'any 2022

Un estudi revela el gran augment de les comissions: comptes i targetes s'encareixen

Aquesta és una gran notícia per a alguns, però no tan bona per a molts clients. Un estudi recent ha revelat l'augment dràstic dels tipus d'interès en moltes entitats bancàries. Això suposa un benefici per als mateixos bancs, que veuran millorat el marge d'intermediació, però que perjudica els clients menys vinculats.

El recent Informe d'Estabilitat Financera del Banc d'Espanya ha revelat quin és el suport més gran de les entitats bancàries. Amb 12.676 milions d'euros, els ingressos per comissions suposen el 40,40% del total dels ingressos bruts dels bancs.

Pagar més pel teu compte o targeta

Tot i això, aquest 2022 les entitats han optat per augmentar encara més aquestes comissions amb una gran diferència respecte a l'any passat. Concretament, destaca l'augment del tipus d'interès en dos dels seus productes més demandats: els comptes bancaris i les targetes de dèbit.

«La principal font d'ingressos per comissions són els serveis de pagament, amb les targetes de crèdit i de dèbit com la principal categoria d'ingressos consolidats» han explicat des del Banc d'Espanya.

L'estudi que ha dut a terme Asufin, l'associació en defensa del consumidor, i que es recull al III Baròmetre, compara les diferents firmes i l'augment de les seves comissions aquest últim any. Així, ha facilitat les dades següents:

Taula comparativa
Taula comparativa de les diferents entitats bancàries i de les seves comissions | ASUFIN

Com es pot observar a la taula, les principals entitats bancàries espanyoles, CaixaBank, Santander i BBVA, són les que ofereixen comissions més cares. D'altra banda, bancs menys populars com Ibercaja, Deutsche Bank o Unicaja tenen menys extres.

Els bancs que més han augmentat les comissions

Alguns dels bancs que han incrementat més les comissions són Santander i BBVA, però no són els que més les han encarit. El primer ha augmentat de 94 a 240 euros el preu per mantenir un compte, mentre que l'entitat basca l'ha passat de 100 a 160 euros.

Una altra de les firmes que també ha patit un augment considerable de les tarifes és Abanca. Mentre que fa un any les comissions d'aquesta entitat eren de 50 euros, ara se'n troben a 144. En menor mesura, Kutxabank passa de 100 a 120 euros el preu per manteniment.

Tot i això, qui més ha incrementat els seus preus l'últim any és CaixaBank. El preu per mantenir un compte en aquest banc ha passat de 60 a 240 euros. D'altra banda, el cost de la targeta ha augmentat de 36 a 50 euros.

No obstant això, ha disminuït el càrrec per descoberts i ha eliminat el d'ingressos de xec. El banc, tot i això, ha afirmat que «la majoria de clients compleixen tot o part», referint-se a les condicions de vinculació i, per tant, lliures de comissions.

Les targetes també s'encareixen

A més de l'increment de les comissions per mantenir un compte al banc, les targetes de dèbit també es veuen afectades. La mitjana de comissió per targeta es troba ara en 32,73 euros per emissió o renovació a l'any, davant dels 30,17 de fa un any.

En aquest apartat, CaixaBank també es corona com a entitat amb els preus més cars. Si fa un any les comissions per targeta en aquest banc estaven a 36 euros, ara caldrà pagar 50 euros anuals. Per sota hi ha Unicaja, que passa de 32 a 44 euros per mantenir la targeta.

Imatge d'un home pagant amb targeta
L'ús de les targetes està molt estès al nostre país | Getty Images

 

Avantatges per als més vinculats

Els resultats de l'estudi mostren com el cost mitjà dels dos productes (compte més targeta) puja així a 174 euros, quan el 2021 era de 140,16 euros. Tot i això, malgrat que aquest augment perjudica la majoria de clients, Asufin destaca que algunes entitats inclouen diferents nivells de vinculació.

Això últim significa que els bancs ofereixen bonificacions més grans, per exemple, reduint o eliminant les comissions als clients que compleixin amb uns requisits de vinculació més estreta. A causa d'aquesta mesura, alguns han criticat la discriminació cap als clients que no compleixen certes condicions.