Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una persona cuinant verdures en una paella i una altra imatge del doctor Rafael Gómez i Blasco

Arrasa la 'Dieta FAFO': comença l'any perdent quilos sense esforç i menjant bé

La dieta FAFO és molt fàcil de dur a terme per perdre pes per qualsevol persona i es basa en la dieta mediterrània

Amb l'arribada de l'any nou, la proposta de perdre pes és a l'ordre del dia. Tot i això, només ho obtindrem si aconseguim canviar el nostre hàbit per sempre. En cas contrari, serà molt fàcil tornar a agafar els quilos un cop tornem a la nostra rutina diària.

Per això, el doctor Rafael Gómez i Blasco, membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO), ens diu que una bona opció pot ser començar amb una dieta FAFO (Flexible and Friendly for the Overweight, és a dir, Flexible i amigable per a persones amb sobrepès).

En què consisteix la dieta FAFO?

La dieta FAFO està indicada per a totes les persones que normalment fracassen a les dietes tradicionals. El motiu és senzill. La dieta FAFO consisteix a canviar l'estil de vida d'una manera saludable i basant-se en aliments de la dieta mediterrània.

És a dir, està molt allunyada de tots aquests tipus de dietes temporals o 'dietes miracle' que prometen baixar de pes molt ràpid. És més aviat un pla d'alimentació a llarg termini, un aprenentatge.

El que té de bo aquesta dieta és que s'adapta a l'activitat física, els costums, la professió i l'economia de cada persona. Per això ja no tenim excuses per començar a canviar els mals hàbits pels bons.

La dieta FAFO aposta per les proteïnes de qualitat, com són el peix i la carn (evitant, això sí, la vermella). També ens recomana menjar verdures, fruites i greixos bons com són l'oli d'oliva, els fruits secs, l'ou, alvocat, olives...

Com es pot imaginar, aquests aliments s'han de cuinar de manera saludable, és a dir, hem d'evitar els fregits o acompanyar-los amb salses com poden ser la maionesa, quètxup o similar. Sempre serà millor cuinar a la planxa, al forn, al vapor o similars.

A més, eliminarem al complet tots els productes que portin sucres i els ultraprocessats. El que és recomanable és fer-ho a poc a poc, ja que deixar-ho tot d'un dia per l'altre pot ser una tasca força complicada.

Quant de pes es pot perdre?

El més bo de la dieta FAFO és que ens ajuda a perdre pes d'una manera saludable i sense passar gana. Aproximadament, a la setmana se sol perdre entre un quilo i quilo i mig, encara que tot depèn del teu punt de partida.

El doctor Rafael explica que una “persona amb un sobrepès lleuger de 6 a 8 quilos els pot perdre en dos a tres mesos, una persona amb obesitat pot arribar a perdre 30 i fins a 40 quilos a l'any”.

A més, també és recomanable fer una mica d'exercici cada dia, ja que és el complement perfecte que no només ens ajuda a perdre pes, sinó també a mantenir-nos saludables.