Barcelona i Manresa seran les primeres ciutats catalanes que comptaran amb un supermercat cooperatiu a partir de mitjans del 2020. Els projectes neixen de la voluntat de canviar els models de supermercats i transformar la manera de consumir dels clients.
Proposen una «alimentació de qualitat, sana, justa i sostenible»
Food Coop BCN i Super Coop Manresa, tal com es diran els establiments, estan creats per un grup de persones que vol assolir una «alimentació de qualitat, sana, justa i sostenible». I per fer-ho necessiten un nombre mínim de socis que volen aconseguir a través de la campanya de recaptació de socis que estan duent a terme.
El supermercat cooperatiu de Barcelona necessita uns 1000 socis i que cadascun d'ells faci una aportació única inicial de 90 €, el de Manresa, en canvi, en necessita 750 i una aportació de 50 €. Ser soci de l’establiment implicarà tenir el dret de comprar al supermercat i participar en la presa de decisions, així com el deure de treballar voluntàriament unes 3 hores mensuals a l’establiment.
Ho estem aconseguint! Ja som 177!
Primer repte superat! En els primers cinc dies de campanya de captació de socis de #SupercoopManresa hem superat la quarta part dels 700 que fan falta per obrir amb garanties a la primavera
https://t.co/3R6IXmvwINpic.twitter.com/eQNBWqIewi— Supercoop Manresa (@supercoopmanre1) December 4, 2019
Productes de proximitat, sostenibles i amb baix impacte mediambiental
La coordinadora del Supermercat Cooperatiu i Participatiu, Núria Vega, explica que «el consumidor és propietari, treballador i a la vegada client», de manera que té diverses obligacions com a soci. A canvi d’aquests deures, els socis tindran a l’abast productes de temporada, de proximitat, ecològics i, també, d’higiene i neteja. Oferiran principalment productes específics —vegans, sense lactosa, sense gluten, etc.— i seleccionats pel seu baix impacte ambiental i la seva qualitat.
A més, aquest nou model d’organització mira pels beneficis dels consumidors, productors, socis i treballadors i no pas pels dels accionistes, de manera que els productes són més econòmics. Es presenten com projectes amb uns forts valors de transparència, proximitat, cooperació i sostenibilitat per aconseguir i «fomentar una alimentació social i més justa».
Ambdós projectes estan inspirats en el documental Food Coop que narra la creació del Park Slope Food Coop a Nova York, el primer supermercat cooperatiu. A altres països europeus, com França i Bèlgica, també s’han creat projectes similars arran del documental i, de fet, a Madrid ja hi ha dos supermercats cooperatius.