Imatge de fons d'una persona mirant un paquet d'arròs al supermercat amb dues imatges més, una de diversos tipus de grans d'arròs i una altra d'una dona amb gest de sorpresa

Aquest és l'arròs amb més arsènic del supermercat: l'OCU aconsella no consumir-lo

L'arsènic que trobem als aliments pot ser molt perjudicial per a la nostra salut i l'OCU alerta dels arrossos que el contenen

L'arsènic és un element químic que pot estar present en petites quantitats en certs aliments, ja sigui de manera natural o com a resultat de la contaminació ambiental. Sol ser molt habitual trobar-lo a l'arròs o al pa.

No obstant això, cal tenir en compte que no tots els productes alimentaris contenen nivells significatius d'arsènic. A més, el risc per a la salut depèn de diversos factors, incloent-hi la quantitat i el tipus d'arsènic present en els aliments, la freqüència de consum i la sensibilitat individual.

Això no obstant, el consum d'arsènic en aliments pot representar un risc per a la salut si s'ingereix en quantitats excessives. Aquest ha estat associat amb diversos problemes de salut. Per exemple, càncer, malalties cardíaques, lesions a la pell, anomalies en el metabolisme de la glucosa, diabetis, trastorns cardiovasculars i fins a la mort de gran exposició.

Per tot això, l'OCU (Organització de consumidors i usuaris) ha fet un estudi sobre el tipus d'arròs amb més arsènic. Hem pogut descobrir dades molt curioses en els resultats.

L'arròs amb més arsènic segons l'OCU

Hi ha dues formes principals d'arsènic en els productes alimentaris:

  • Arsènic inorgànic Aquesta forma d'arsènic es troba principalment al sòl i l'aigua i pot ser absorbida per les plantes durant el seu creixement. Els aliments que creixen en sòls contaminats o que són regats amb aigua contaminada poden contenir nivells més alts d'arsènic inorgànic.
  • Arsènic orgànic Aquesta forma d'arsènic està lligada a compostos orgànics i es troba en certs aliments d'origen animal, com peix i marisc. L'arsènic orgànic tendeix a ser menys tòxic que l'arsènic inorgànic i s'elimina més fàcilment del cos.

En aquest cas, l'estudi de l'OCU està basat en l'arsènic inorgànic i les dades que podem extreure són les següents. Els arrossos integrals, tant de gra rodó com llarg, són els guanyadors en arsènic. Tenen 131 micrograms per kg de mitjana pel que són els que menys hauríem de consumir.

Per contra, els que menys quantitat tindrien serien els arrossos precuits o l'arròs basmati. A més, hem de tenir en compte que no només consumim arròs al menjar principal del dia.

Quantitat d'arsènic a cada varietat de l'arròs segons l'OCU

Varietat d'arròsQuantitat d'arsènic (micrograms per quilo)
Blanc de gra curt86
Blanc de gra llarg75
Integral131
Vaporitzat79
Asiàtic / Basmati58
Precuinat36