Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
medicaments

L'avís de l'Agència Espanyola del Medicament a tothom qui pren Nolotil habitualment

Això és tot el que has de saber si tens aquest fàrmac a casa

L'Agència Espanyola del Medicament avisa dels riscos de prendre a la lleugera el famós Nolotil. Tot i els constants avisos, segueixen sent moltes les persones que decideixen automedicar-se amb un dels fàrmacs més utilitzats: el Nolotil, que mai falta a la farmaciola de cap llar.

Encara que a primera vista pugui semblar inofensiu, la veritat és que sempre és recomanable seguir les instruccions de l'Agència Espanyola del Medicament. Des d'aquesta, ens indiquen els seus efectes adversos, així com les precaucions que cal prendre en consumir-lo.

Pensat per tractar el dolor agut, intens o moderat, fins i tot després d'operacions o traumes, el Nolotil també es fa servir per baixar la febre alta. Per fer-ho de manera segura, el millor és seguir les indicacions dels experts.

El Nolotil pot provocar alguns efectes adversos

Com dèiem, el Nolotil és un d'aquests medicaments que sempre són presents a les llars. Tot i això, el fet que sigui el fàrmac més consumit no el converteix en un completament innocu.

Com passa amb un altre tipus de medicaments, aquest també pot ocasionar certs efectes adversos. Per aquest motiu, l'Agència Espanyola del Medicament, coneguda com a AEMPS per les sigles, ressalta la importància de consultar amb un especialista.

Capses de medicaments
Com amb la resta de medicaments, el Nolotil pot presentar efectes adversos | Getty Images

Aquest és l'avís de l'Agència Espanyola del Medicament sobre el fàrmac

L'Agència Espanyola del Medicament ha publicat en quines situacions és imprescindible no prendre Nolotil. Tenint-les en compte t'asseguraràs d'estar fent un ús correcte del fàrmac sense enfrontar-te a problemes que podries haver evitat.

1. Consulta sempre amb un especialista

En primer lloc, tal com hem comentat, des de l'AEMPS volen deixar clar que és de vital importància consultar amb un especialista abans de prendre'l. És a dir, no és recomanable automedicar-se, sinó parlar sempre amb un metge o farmacèutic.

2. Aneu amb compte si patiu marejos després de consumir-lo

D'altra banda, una altra de les coses que cal tenir en compte és que cal suspendre el tractament quan es produeix algun succés fora del comú. Entre ells, destaquen el mareig, la rinitis, la dificultat per respirar o la inflor de la cara.

També cal preocupar-se si apareixen taques de to vermellós a la pell o si baixa la pressió arterial. En qualsevol cas, cal consultar amb el metge. La raó és que es pot derivar a un xoc anafilàctic, és a dir, una greu reacció al·lèrgica.

3. Què has de fer si pateixes febre o malestar general després de prendre'l

També és important deixar de banda el tractament amb Nolotil en el cas d'experimentar malestar general, si apareix febre que no se'n va o si es donen casos d'infecció. També en el cas que hi hagi inflamació de la boca, gola o nas, així com lesions a la mucosa dels genitals o la boca. D'altra banda, has d'estar pendent que no apareguin hematomes, sagnat o pal·lidesa excessiva.

Tots els trastorns anteriors es poden deure al descens dels glòbuls blancs a la sang, de plaquetes o per una fallada en la producció de les cèl·lules de la sang en general.

Foto d'una persona amb un grapat de càpsules
És important consumir els medicaments amb coneixement | GETTY IMAGES

4. Pren-ho amb precaució si pateixes de tensió baixa

Cal també prendre Nolotil amb precaució en cas que tinguis problemes de tensió arterial baixa o d'hipovolèmia. Així mateix, cal anar amb compte si pateixes deshidratació o circulació inestable. Tot això és perquè hi ha un risc més gran d'una caiguda de la tensió arterial, amb els problemes que això suposa.

Compte amb les reaccions al·lèrgiques

D'altra banda, com indiquen des de l'Agència Espanyola del Medicament, cal estar molt pendents de les reaccions al·lèrgiques. El risc de patir-les és més gran si es pateix urticària crònica, asma bronquial o si s'és intolerant a l'alcohol, entre d'altres.

Altres situacions a les quals cal parar atenció

A més, també cal anar amb compte en prendre Nolotil en el cas que tinguis la funció del fetge o del ronyó reduïda. La raó és que eliminaran el medicament pitjor que en altres casos.

Finalment, per als pacients d'edat avançada, és imprescindible estar molt més pendent davant de qualsevol tipus de trastorn. De fet, aquests es poden donar amb més freqüència que en persones joves.