Muntatge d'una persona traient diners d'un caixer automàtic i imatges de bitllets

Avís de l'OCU als pensionistes: alguns bancs cobraran comissions de fins a 100 €

Alerten els jubilats de l'abús bancari en forma de comissions altes

Molts pensionistes espanyols estan preocupats des de fa temps perquè saben que les entitats bancàries cobren comissions rellevants als clients. Segons denuncia l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), els bancs cada vegada són menys rendibles si ets un pensionista.

La veritat és que són moltes les entitats bancàries que obliguen a pagar comissions per mantenir comptes o targetes, cosa que ha d'alertar la nostra gent gran. En els darrers dies, l'OCU ha donat un avís seriós als jubilats sobre el cost que té obrir un compte corrent als diferents bancs més coneguts a Espanya.

Els pensionistes, alertats per l'OCU sobre les comissions bancàries: 100 €

Sabent que les comissions són molt altes per a aquest tipus de persones, l'OCU recomana prestar molta atenció a aquestes pràctiques que fan els bancs. I si es dona el cas, recomana canviar-se de banc i anar-se'n a un altre que ofereixi aquests serveis gratis.

L'OCU apunta una cosa impactant sobre «un jubilat amb una pensió domiciliada de 900 € que retira 400 € en efectiu cada mes. Un que fa servir targeta de dèbit i ordena una transferència mensual de 300 € a la finestreta. Per aquest cas, les comissions que cal pagar al Banc Sabadell, BBVA i Bankinter sumarien 104 €, 96 € i 78 € a l'any respectivament».

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro
Avisen els pensionistes de les comissions que molts bancs els obliguen a pagar. | Getty Images Signature, DAPA Images

A més, hi ha certs bancs que fixen una comissió anual de fins a 80 € només pel manteniment de compte. I no només hi ha aquestes comissions, sinó que també apliquen un cost d'entre 18 € i 30 € anuals per mantenir la targeta.

Sembla que molts bancs cobren comissions per fer operacions, com ara fer transferències directament a l'oficina bancària. Unes operacions que poden arribar al 0,4 % de l'import que fas. Cal assenyalar els bancs que inclouen aquesta comissió en els seus productes, per exemple: el Compte Nòmina Va amb tu del BBVA, el Pla Zero d'Unicaja, el Compte Pensió d'Ibercaja o el Compte 0,0 de Caixa Laboral.

Adverteixen els pensionistes de les pràctiques bancàries amb comissions elevades

Les últimes hores, l'OCU ha posat el focus en aquelles entitats que no apliquen comissions ni per transferències ni retirada de diners ni manteniment de compte. La clara recomanació de l'OCU és CaixaBank amb el Compte Dia a Dia, ja que no genera despeses i, sens dubte, és la millor opció per als pensionistes espanyols.

Tornant a aquestes comissions farragoses, l'informe aclareix que els bancs també fixen que has de pagar per certes targetes per a jubilats. Sense anar més lluny, Bankinter cobra 30 € pel seu compte pensió o Ibercaja 28 € pel mateix tipus de compte. Mentrestant, Cajamar i Globalcaja cobren una comissió de 18 € cadascuna.

Això sí, hi ha una excepció amb Cajamar i és que no cobra la tarifa esmentada als pensionistes que siguin socis de la Caixa d'Estalvis. Ara bé, han de tenir uns ingressos per sobre dels 1.037 €.

Pal o columna exterior amb el logo de CaixaBank davant del mateix banc
L'OCU recomana el Compte Dia a Dia de CaixaBank. | Europa Press

Comissions per manteniment de compte o targeta, retirada d'efectiu o altres gestions

Pel que fa al manteniment del compte, el Banc Sabadell fixa una tarifa de 80 € anuals si es tenen domiciliades la pensió i els rebuts. Ibercaja cobra 12 € als que trien el Pla Tu Tries de Globalcaja; això sí, únicament si tens domiciliada la pensió i fas certes compres amb la teva targeta. Per si no n'hi hagués prou, hi ha bancs com ara el BBVA que cobren comissió de 2 € per fer retirades en efectiu de més de 2.000 €.

Pel que fa a CaixaBank, també fan el mateix, encara que sí que donen l'opció que aquesta gestió sigui totalment gratuïta. Ho serà cinc vegades al mes a finestreta per a aquells clients que tinguin més de 65 anys. Pel que fa a això últim, cal assenyalar que les comissions s'apliquen en retirades de diners, però també en ingressos i pagaments de rebuts.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!