Imatge de diverses persones banyant-se a la platja

No et banyis al mar aquests dies: avisen d'un gran perill a l'aigua

Amb l'arribada de la calor, es multipliquen els primers banys al mar, però els experts adverteixen de les possibles conseqüències

Aquests dies, la platja i la sorra s'han convertit en el lloc preferit de molts, i no és per menys. Amb l'arribada de la calor el que més ve de gust és refrescar-se, i per això la solució més fàcil és banyar-se al mar.

Aquestes ànsies d'estrenar la temporada fa que el nostre únic desig sigui trepitjar l'aigua, però la veritat és que aquestes presses de vegades ens poden jugar passades dolentes. 

Sí, ja que els experts no han dubtat a advertir de les conseqüències de fer-nos la primera capbussada de l'any. I potser ens sembla una gran manera de refrescar-nos, però el preu a pagar és molt alt.

Compte amb la primera capbussada de l'any!

El principal problema del mar és que, malgrat que fora faci calor, l'aigua continua estant freda. És cert que el fet de banyar-se amb aigua freda aporta alguns beneficis per a la salut, però també implica riscos. Si no es fa correctament, aquests mateixos beneficis poden transformar-se en greus conseqüències.

Imatge d'una platja
La temperatura del mar segueix sent força baixa, encara que faci calor | Getty Images

Perquè ens fem una idea, la temperatura del Mar Mediterrani oscil·la aquest mes de maig entre els 15 i els 19 graus, per la qual cosa es pot catalogar com a aigua fresca. Als mesos d'estiu, la situació millora notablement, amb aigua a entre 23 i 24° C a la major part de la costa.

Naturalment, amb les altes temperatures, el que més ve de gust és refrescar-nos amb una bona capbussada, però no és una bona idea. La diferència de temperatura és molt gran, i el cos podria no estar preparat per adaptar tan ràpidament. Si sotmetem el nostre organisme a un estrès tèrmic massa pronunciat, els riscos són moltíssims...

Quines conseqüències ens pot tenir banyar-nos en aigua freda?

En qualsevol cas, tenint en compte l'interval de temperatures, és molt probable que en submergir-nos en aigua freda, el nostre cos noti una mena de 'xoc'.

Imatge d'unes escales d'una piscina
Un canvi brusc de temperatura provoca un xoc tèrmic | Catalunya Diari

Això fa referència bàsicament al canvi de temperatura. I és que quan ens fiquem en aigua freda, el nostre cos detecta una situació forçosa i incòmoda, de manera que s'activa el famós mecanisme de termoregulació.

Quan això passa, el nostre cervell es posa en mode alerta i envia diferents senyals que engeguen aquest mecanisme. D'aquesta manera, la concentració de sang augmenta en els òrgans vitals.

Però sent més explícits, fer aquesta pràctica ens pot suposar greus conseqüències per a la salut. Segons el fisiòleg Mike Tipton, un 2% de les persones completament sanes pateixen arrítmia quan se submergeixen en aigua freda.

Aquells amb malalties cardíaques s'haurien d'abstenir d'aquests banys tan bruscs. Un dels efectes que provoca el contacte directe amb l'aigua freda és una pressió extra al cor. I en aquells casos en què el cor ja té problemes, els experts no ho recomanen per a res

I els beneficis...?

D'altra banda, el fisiòleg Zach Carter de la 'Clínica Cleveland' d'Ohio assenyala que la ciència dona suport als beneficis de dutxar-se amb aigua freda. Els estudis expliquen que els banys amb aigua freda estan relacionats fins a cert punt amb la pèrdua de pes. La reacció del nostre cos en entrar en contacte amb el fred fa que s'acceleri temporalment el metabolisme.

Imatge d'una persona mesurant-se la panxa
Les dutxes amb aigua freda poden estar relacionades amb la pèrdua de pes | Getty Images

Alguns estudis també apunten que els banys freds augmenten la circulació de la sang, i això és degut al fet que el fred estimula el flux sanguini. I per si no n'hi hagués prou, un altre dels avantatges que ofereix aquesta pràctica és l'impacte que té sobre el sistema immunitari.

Moltes investigacions apunten que les dutxes fredes ajuden a enfortir-lo i a fer-lo més resistent davant les malalties. Encara que alguns estudis afirmen que la pràctica de banyar-se en aigua freda és beneficiosa per a la salut, són molts altres els que posen en dubte la hipòtesi. De tota manera, encara no s'han trobat evidències que avalin cap de les dues postures, de manera que el debat continua obert.