Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carolina Darias traient-se la mascareta en una roda de premsa

Sanitat alerta de diversos casos de verola del mico a Espanya, una malaltia letal

El Ministeri dirigit per Carolina Darias ha posat en alerta les comunitats autònomes i està analitzant fins a 8 possibles casos

El Ministeri de Sanitat està en màxima alerta les últimes hores, després de la detecció de vuit possibles casos d'una desconeguda malaltia a Espanya. Es tracta de la verola del mico, una malaltia molt poc freqüent que, com el seu nom indica, està emparentada amb la famosa verola.

Segons han detallat les autoritats sanitàries, els possibles casos s'han detectat a Madrid. Ara bé, Sanitat ja ha posat en alerta totes les comunitats autònomes. En aquests moments, els possibles casos s'estan analitzant al Centre Nacional de Microbiologia.

Alerta a Espanya per vuit possibles casos de verola del mico

La veritat és que la preocupació per aquesta malaltia està més que justificada. Aquesta malaltia rara, de la mateixa família que la verola, es va detectar fa aproximadament dues setmanes al Regne Unit. En aquell país les autoritats sanitàries van aconseguir identificar fins a set possibles casos.

Quatre dels sospitosos d'haver-se contagiat amb la verola del mico són persones que s'identifiquen com a persones del col·lectiu LGTBI o «homes que tenen relacions amb homes». Així ho ha especificat l'agència britànica de seguretat sanitària (UKHSA).

En el primer cas, la persona infectada va confirmar que havia viatjat recentment a Nigèria. En aquest país, situat a l'Àfrica Occidental, la malaltia és endèmica, per això no és tan estrany que s'hagi pogut infectar. Tot i això, en els altres casos, els pacients afectats no havien viatjat, fet que indica que s'havien infectat al Regne Unit.

Quins són els símptomes d'aquesta malaltia?

La verola del mico és una malaltia causada per un virus de la verola que és capaç de saltar d'animals a humans. Es contagia pel contacte directe d'una persona amb els fluids corporals, fet que també inclou la saliva. Afortunadament, segons les autoritats britàniques, el contagi entre humans no és tan fàcil, de manera que el risc per a la població està definit com a «baix».

Crostes vermelles a la pell
La malaltia provoca petites crostes a la pell que cauen soles | Getty Images

Com hem dit, aquesta malaltia és originària d'Àfrica i encara no es disposa de cap cura, si bé sol desaparèixer sola al cap d'uns dies. Entre els símptomes més destacats trobem febre, mal de cap, dolor muscular, mal d'esquena, ganglis limfàtics inflamats, calfreds i fatiga.

A més, com que es tracta d'una malaltia de la família de la verola, poden aparèixer erupcions cutànies. Aquestes erupcions es localitzen sovint a la cara, si bé s'estenen fàcilment a altres parts del cos. Finalment, després de passar per diverses etapes durant uns dies, es formen unes crostes que acaben caient.

Quin període d'incubació té la verola del mico?

Un cop produït el contagi, la verola del mico té un període d'incubació. Aquest sol durar de set a catorze dies, malgrat que també s'han registrat casos de cinc dies d'incubació i fins i tot 21 dies. Un cop incubada , la malaltia dura de dos a quatre setmanes.

La forma més habitual de contagi és a través de la saliva, fins i tot amb petites gotes que expirem. En alguns casos, s'ha detectat la transmissió de la malaltia pel contacte amb la lesió o la crosta produïda en un pacient infectat. La femta també són una possible font d'infecció.

Llits d'hospital
La malaltia pot durar de dos a quatre setmanes | Getty Images

Es tracta d'una malaltia que pot arribar a ser mortal. De fet, a l'Àfrica la seva taxa de letalitat oscil·la entre el 4 i el 22%, i la majoria dels infectats solen ser nens.

El més preocupant de tot és que la malaltia no ha deixat de sumar casos en els darrers anys. Segons expliquen des de The Conversation, el 2016 es van detectar més casos de verola del mico que en els 40 anys anteriors. Un motiu més per estar molt alerta i extremar les precaucions.