Imatge de diverses fruites com a taronges i pomes a un supermercat

Salten les alarmes a Catalunya per una popular fruita de temporada: alertes sanitàries

Els especialistes adverteixen cada cop més sobre les conseqüències de menjar aquesta coneguda fruita

Els hàbits alimentaris, la contaminació i el canvi climàtic són alguns dels factors que poden explicar el creixement del número d'al·lèrgies. En els darrers anys, la quantitat de persones que presenta algun tipus d'al·lèrgia alimentària ha crescut de manera considerable. En el cas dels nens, aquests ocupen entre un 6% i un 8% del total dels casos.

Hi ha moltes hipòtesis que intenten explicar a què es deu aquest increment, però la veritat és que són molts els factors que hi influeixen. Les al·lèrgies són un món molt complex, però hi ha una fruita el consum de la qual preocupa especialment. Es tracta d'una fruita que agrada a gairebé tothom, i que ha fet saltar les alarmes entre els pediatres al·lergòlegs.

Gran preocupació per la coneguda fruita que causa més alertes sanitàries

La fruita que està causant moltíssimes alertes sanitàries malgrat el seu aspecte inofensiu és el préssec. Es tracta d'una de les fruites més dolces i sucoses que hi ha, i gaudeix de molta popularitat. Entre els seus beneficis podem destacar la font de minerals que aporta, com ara el potassi o el fòsfor.

A més, el préssec també aporta vitamines A, B, C i K. No obstant això, el seu consum també compta amb serioses contraindicacions. Segons adverteixen els experts, aquesta fruita pot ocasionar greus problemes en aquelles persones que en són al·lèrgiques.

Concretament, els experts adverteixen de l'al·lèrgia a la proteïna LTP (Lipid Transfer Protein). És una al·lèrgia molt complexa, que pot ocasionar problemes de salut, sobretot en els nens.

Présser per la meitat
El préssec és una fruita molt popular | Getty Images

Què són les al·lèrgies LTP?

Les LTP són proteïnes que es troben a la majoria de vegetals, com ara plantes, flors, fruits i llavors. Aquesta al·lèrgia és molt típica en països del mediterrani, i a Catalunya no n'estem exempts.

Aquestes proteïnes tenen una funció 'defensiva', i per tant es troben a la pell i la closca de molts aliments. Per això, les persones al·lèrgiques a les LTP no poden menjar qualsevol aliment que les continguin.

De quins símptomes estem parlant?

Els símptomes poden variar en funció de la persona, i les erupcions cutànies són les més lleus. No obstant això, és important parar atenció i veure si aquests símptomes van a més, ja que en el pitjor dels casos pot arribar a l'anafilàxia.

Braç amb erupció cutània
Les erupcions cutànies són els símptomes més lleus d'aquesta al·lèrgia | Getty Images

Els nens, al punt de mira

Davant l'al·lèrgia a la LTP, són molts els pediatres i els al·lergòlegs que recomanen introduir la màxima varietat d'aliments a una edat primerenca. Els pares poden ajudar a prevenir que els seus fills desenvolupin al·lèrgies alimentàries. Per això, el que recomanen els especialistes és la introducció progressiva dels aliments esmentats.

D'aquesta manera, és possible supervisar la reacció de l'organisme davant de cada aliment. Perquè sigui més fàcil d'identificar una possible al·lèrgia, els experts demanen oferir diferents aliments i procurar no barrejar-ne molts.

Si es dóna el cas que el nen presenta algun tipus de reacció, serà el professional qui valori la inducció a la tolerància de l'aliment. Si ho considera així, el professional pot decidir la retirada de l'aliment associat a alguna al·lèrgia.

Nen menjant diferents aliments
En l'alimentació dels nens, s'han d'incorporar nous aliments de forma progressiva | Getty Images

Cal recordar que de vegades les persones al·lèrgiques poden manifestar símptomes, però d'altres no. Això passa a causa de la sensibilització de la proteïna LTP, de manera que els asimptomàtics poden tenir anticossos ja formats a la sang i per això no pateixen els símptomes.

De qualsevol manera, davant d'algun signe d'alerta, és important acudir al metge perquè pugui valorar el cas. Les proves i el seguiment correctes són passos molt necessaris per descartar qualsevol risc.