Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una cistella de la compra

Avisen de possibles enganys dels supermercats amb les cistelles barates de la compra

Si vols apostar per les cistelles barates proposades pel Govern, cal que coneguis els possibles enganys

Tot i la recepció positiva que ha causat la idea d'implementar cistelles bàsiques, el cert és que els consumidors es podrien veure enganyats per alguns supermercats. Tenint en compte aquesta possibilitat, la FACUA ha llançat una sèrie de propostes al Govern per tenir en compte els possibles paranys que podrien portar aquests establiments.

 

En què consisteixen les futures cistelles bàsiques?

Es tracta d'una proposta duta a terme pels ministres de Treball i Consum de l'actual govern espanyol, Yolanda Díaz i Alberto Garzón, respectivament. I es tractaria d'una mesura que advoca per la inclusió d'aliments bàsics però variats, que haurien de rotar cada setmana.

 

Pensat a sufragar la situació econòmica dels més necessitats, s'advoca per unes cistelles amb preus assequibles. Això sí, la idea és que assegurin una dieta econòmica i variada, assequible per a tots els consumidors.

Cistella de la compra a un supermercat
Les cistelles estaran disponibles a Carrefour des del 12 de setembre fins al 8 de gener | Getty Images

 

En aquesta cistella haurien d'aparèixer productes que responguessin a la necessitat de consumir carn, peix, ous, hortalisses i fruites. De moment, a aquesta mesura s'hi ha sumat Carrefour, tot i que FACUA-Consumidors en Acció ha advertit que podria acabar comportant diferents riscos.

 

Les trampes associades les cistelles d'aliment

Tenint en compte els paranys que es podrien dur a terme, l'associació demana fixar uns preus màxims per evitar l'especulació. Això, diu, especialment en aquells productes on sí que s'estan produint augments dels marges de beneficis de les mateixes companyies.

I demanen que l'Executiu controli el preu d'aquests aliments, amb la finalitat d'evitar que les diferents cadenes de supermercats inflin de manera artificial els preus dies abans. El que es vol evitar és que sembli que els productes adquirits com a part de la cistella bàsica té un gran descompte, quan en realitat no és així.

 

A més, adverteixen el Govern que molts supermercats podrien prendre avantatge de la data de caducitat de certs aliments. Cosa que es veuria traduïda en la inclusió d'aliments amb data de consum preferent massa pròxima.

 

D'aquesta manera, les cadenes de supermercats podrien fer servir aquest tipus de cistella com una via per desfer-se dels aliments que estarien a punt de caducar sense perdre beneficis.

 

Quins altres possibles enganys utilitzen els supermercats per vendre'n més?

I encara que els paranys anteriors puguin sonar molt sorprenents, la veritat és que no serien les úniques que grans establiments duen a terme per guanyar-se el consumidor.

 

1. La presentació del producte

Segons els experts, la primera cosa que cal intentar per influir en les vendes d'un producte és la presentació. Quan el producte es mostra de manera destacada, és molt més probable que els clients el comprin.

Per exemple, és molt més probable que es comprin productes d'un prestatge net i brillant de fruites o verdures que d'un prestatge desordenat o fosc. Per això, els supermercats presenten de manera atractiva tots els seus productes.

 

2. Preus

El preu és, naturalment, una altra cosa important que pot influir a les vendes de diferents productes. Quan ets fan d'un producte, és força complicat deixar de comprar-lo. Per això els productes baixos s'ofereixen primer, perquè els clients els provin en primer lloc. Després d'això, els clients als quals els agrada el producte el segueixen comprant més fàcilment, fins i tot si s'apuja el preu.

3. Degustacions

Especialment als supermercats, o a les botigues de queviures més grans, de tant en tant s'ofereixen diferents degustacions als clients. Ja es tracti d'una àmplia selecció de lactis, formatges, pa o carns, les degustacions fan que els clients comprin més del que és habitual els productes degustats.

 

Com veiem, és essencial conèixer aquestes estratègies i trucs per evitar caure en l'error. I comprar més del necessari.