Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una dona recollint diners a través de les finestretes del banc

El govern espanyol anuncia una baixada d'impostos a la meitat de treballadors del país

La mesura afectarà milions d'empleats a tot el país

El Govern aprovava aquest dijous una sèrie de mesures que afectaran els impostos de la majoria de ciutadans. D'una banda, les rendes i els patrimonis més elevats veuran augmentats els seus tributs, mentre que les rendes més humils es beneficiaran d'una rebaixa important.

El Govern s'ha vist obligat a moure fitxa després de l'ofensiva llançada per part d'algunes comunitats liderades pel PP. Aquest pla porta el nom de Mesures fiscals per a la justícia social i eficiència econòmica.

La baixada d'impostos que afectarà la meitat dels treballadors

La titular de la cartera d'Hisenda, Maria Jesús Montero, va ser l'encarregada de revelar els avantatges per a aquells que ingressin menys. Hi haurà deduccions de rendiments als que guanyin entre 18.000 i 21.000 euros. Segons les estimacions de la ministra, això beneficiarà la meitat dels treballadors. Amb aquesta mesura, una persona que obtingui uns ingressos de 18.000 euros s'estalviaria 746 euros. Això suposa un 40% menys del que assumeixen en aquests moments.

Primer pla de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda
María Jesús Montero va anunciar aquest dijous el paquet de mesures | GTRES

També cal destacar que el mínim de tributació s'elevarà fins als 15.000 euros en lloc dels 14.000. Montero va recalcar que això no suposa una deflactació de l'IRPF, «si un redueix la mida del primer esglaó es redueix tota l'escala».

Des del Govern també posaran en marxa una sèrie d'estratègies pensant en els treballadors amb menys ingressos. Aplicaran una rebaixa de 5% al rendiment net de mòduls per a professionals per compte propi. També passarà del 5 al 7% la reducció per a despeses deduïbles de difícil justificació per als autònoms.

Pel que fa a l'impost de societats, Hisenda reduirà el tipus nominal del 25 al 23% per a pimes amb menys d'un milió de facturació. La previsió és que se'n beneficiïn unes 407.384 empreses. Són les mesures anunciades per la ministra aquest dijous al matí, i que s'hauran d'aprovar en els pressupostos de l'any que ve.

Les grans fortunes seran les perjudicades

En la compareixença de premsa, la ministra d'Hisenda també anunciava un «impost de solidaritat a les grans fortunes». Està pensat per a aquells que tinguin un patrimoni per sobre dels 3 milions d'euros. Aquest gravamen serà provisional i s'aplicarà, en principi, el 2023 i el 2024.

Els contribuents que manegin patrimonis entre els 3 i els 5 milions hauran de fer front a un impost de l'1,7%. S'elevarà fins al 2,1% en el cas dels que tinguin entre 5 i 10 milions. Per part seva, per sobre dels 10 milions hauran d'assumir un 3,5%.

Una moneda de dos euros dreta sobre una taula
Els treballadors amb menys ingressos seran els més beneficiats per les noves mesures | Pixabay

En principi, la llista de damnificats arribaria a les 23.000 persones, amb importants beneficis per a les arques de l'Estat. S'estima que la recaptació podria augmentar uns 1.500 milions. Van explicar que «en línies generals» serà deduïble en aquelles regions on l'impost de patrimoni estigui en vigor. A més, pel que fa a l'IRPF, el Govern incrementa el gravamen fins al 27%, per a les rendes de capital més grans de 200.000 euros. Se sumarà un altre punt extra als que ingressin més de 300.000 euros.

Quant obtindrà el Govern?

Amb aquest paquet de mesures fiscals, Hisenda confia a recaptar un total de 3.144 milions durant els dos propers anys. Es tracten d'iniciatives de caràcter provisional, que únicament estaran en vigor els anys 2023 i 2024.

A això se li uneixen, a més, altres propostes ja en marxa com ara la reducció de l'IVA de la llum. Així com altres decisions enfocades cap a aquesta direcció i que afecten l'energia o els productes sanitaris.