Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una canya de cervesa sobre una taula i el fons desenfocat

Els bars envien un nou avís molt pessimista sobre les canyes: «Arribaran a Catalunya»

El sector de l'hostaleria mostra una gran preocupació davant d'aquest possible escenari

Si hi ha alguna cosa que representa la gastronomia del nostre país és, sens dubte, la tapa. És igual que ciutat ens trobem, que una cervesa acompanyada d'una tapa mai no ens faltarà. Tot i això, el sector hostaler llança un important avís que podria posar en perill aquesta tradició.

L'anar de tapa i les cerveses: fins quan en podrem gaudir?

La guerra entre Rússia i Ucraïna ha esclatat deixant importants seqüeles, entre elles econòmiques. Catalunya, país caracteritzat per la seva cultura gastronòmica, estaria en perill de començar a patir-les properament.

Un dels sectors que podria sortir més perjudicat és el de l'hostaleria. Tal com assenyala José, propietari del bar Hermanos Guío-El Museo de las Patatas, és molt probable que atesa la situació actual s'acostin temps difícils. Des que el seu pare va fundar el bar al carrer Ferrocarril de Madrid, cap al 1980, José mai no s'hauria imaginat que podria arribar un dels moments més temuts: tancar-lo.

Cervesa
El sector de l'hostaleria es mostra preocupat pel possible escenari | Getty Images

«Jo fa 42 anys que soc aquí, ja en són uns quants, i mai havia vist una cosa així, mai. I això és el principi, a veure aquest hivern... ara la gent està descontrolada, festa, festa... Espera't dins d'un parell de mesos!», assenyalava. De la mateixa manera que ha passat amb altres productes i serveis, la cervesa també ha experimentat una pujada de preu molt elevada aquests últims mesos.

Per a molts, aquestes pujades comencen a posar en perill els seus negocis, i és que tal com pinten les coses, alguns propietaris de bars i restaurants es plantegen tancar-los. «El barril de cervesa em costa 8 euros més que a principi d'any perquè han fet dues pujades, una al gener i una altra al juny, i nosaltres no hem pujat res fins ara», apunta. «Si segueixen pujant els preus, s'haurà de tancar. T'imagines que jo faig amb la cervesa com fan amb el gas, que cada tres mesos et pugen el preu?», segueix afegint José.

L'hostaleria avisa: Aquest podria ser un possible escenari

Tal com comentàvem anteriorment, l'increment del preu de la cervesa s'ha disparat aquests darrers mesos. Actualment, segons les dades de l'INE, aquest increment se situaria en un 7,3%. Tot i això, sembla que aquest no és l'únic factor que té en suspens milers de bars i restaurants. Sembla que ara també se li suma el problema d'escassetat de CO2.

A causa de les sancions imposades a Rússia, diverses plantes de fertilitzants, com les del Regne Unit, Polònia i Noruega, han hagut de parar la seva producció. Aquest fet ha desembocat en una problemàtica que podria acabar afectant també Catalunya. La manca de subministrament de CO2, doncs, podria posar en perill la producció de begudes carbonatades.

Alcohol
L'escassetat i el subministrament de CO2 podria portar a tancar molts bars i restaurants | Getty Images

Eduardo Irastorza, professor de l'OBS Business School, apunta que ens trobem davant d'un futur força incert pel que fa a la producció i subministrament de begudes, entre elles la cervesa. «Això repercutirà en el preu de qualsevol beguda carbonatada. Si hi ha menys fertilitzant, hi ha menys CO2; si hi ha menys CO2, el preu puja; i si el preu puja, tots competeixen. I no és que competeixin localment, sinó que entren grans marques. Coca-cola no es quedarà sense CO2 i ho aconseguirà aquí, a Polònia o on sigui», assenyalava.

Actualment, Catalunya no preveu un greu problema de subministrament quant a CO2. No obstant això, la pujada de preus trauria marge de benefici, arribant fins i tot a zero. Per tant, si la tendència segueix el seu curs i res no canvia, això «acabarà arribant a Catalunya, lògicament», apunta Irastorza.