Imatge d'unes ostres.

El benefici real i sa de les ostres que no t'expliquen: et pot canviar la vida

Aquest aliment amaga un benefici que mai podries imaginar

Segurament has provat o tinguis intenció de provar les ostres. Es tracta d'un aliment exquisit, que destaca pel seu gust intens. Les ostres són un tipus de mol·lusc que s'alimenta d'algues i ajuda a filtrar l'aigua del mar. Encara que poden ser de molts colors, el més comú és que siguin de tonalitats grisenques o verdoses.

Normalment, són consumides en fresc i cru. Tot i que el seu preu pugui semblar alt, això es justifica perquè és molt difícil el seu cultiu. Des de temps antics, existeix la creença que les ostres són afrodisíaques,  però realment tenen algun efecte en la vida íntima?

Són les ostres realment afrodisíaques?

Tot i que hi ha opinions per a tots els gustos, no són pocs els que defensen que les ostres tenen propietats afrodisíaques beneficioses per al nostre cos. Aquest concepte prové de la deessa grega Afrodita, famosa fins i tot avui dia per ser la deïtat de l'amor i la fecunditat.

Imatge d'unes ostres.
Algunes ostres poden produir perles | Getty Images

Així, les ostres actuarien positivament sobre la libido humana, despertant els desitjos més primaris. Ja a l'antiga Roma, on es consumien de forma habitual, tenia fama el seu suposat poder estimulant. Un exemple més recent és el mite de Giacomo Casanova, que era capaç de mantenir el seu ritme amorós gràcies al consum de les ostres.

En definitiva, des de temps immemorables s'ha donat per cert l'efectivitat de les ostres, però la ciència no opina igual. Molts científics creuen que encara no s'ha investigat prou per decidir aquesta dada com a veritable o fiable.

Però, cal tenir en compte que els aliments es poden considerar afrodisíacs per la seva composició, no pels mites que els envolten. És per això que cada cop més experts desmenteixen que les ostres ho siguin. El que sí que reconeixen és que les ostres poden tenir cert efecte placebo, és a dir, que els seus efectes serien més aviat fruit de la mateixa imaginació.

El veritable benefici de les ostres, segons els científics

L'efecte placebo és més determinat per la suggestió que per l'efecte real en si mateix. És a dir, si una persona realment creu en el poder d'aquests aliments com a afrodisíacs, és probable que la seva vida sexual millori perquè s'autoconvenç de la seva efectivitat positiva.

Imatge d'un doctor ensenyant l'efecte placebo.
L'efecte placebo és més comú del que creus | Getty Images

Això no significa que les ostres no tinguin grans beneficis nutricionals. De fet, alguns especialistes defensen que les ostres sí que són un aliment afrodisíac.

Aparentment, la seva categorització com a afrodisíac es basa en els seus alts components en zinc. I si hi ha un compost que sobra a les ostres, és precisament aquest. Es tracta de l'aliment amb més zinc que existeix (874 mg de zinc per cada 100 grams).

El zinc és molt important per a la fertilitat i el funcionament correcte de l'aparell reproductor dels homes. Alguns estudis diuen que el consum podria ser beneficiós per a la producció d'esperma (augmentaria considerablement) i la seva qualitat. És a dir, consumir ostres no només millora la vida íntima, sinó també la fertilització humana.

Ara bé, malgrat que el zinc sí que té efectes reals sobre el nostre organisme, aquests no són immediats. És a dir, per moltes ostres que es consumeixin, els seus efectes no apareixen al moment, i és possible que se'ns passi la nit esperant el desig.

Imatge d'un plat amb ostres.
Les ostres són l'aliment natural amb més contingut de zinc | Getty Images

El zinc, molt important en la reproducció humana

Un altre gran benefici del zinc és que pot augmentar els nivells de testosterona, una hormona que contribueix a la producció d'esperma i l'atracció cap a altres persones. A més, gràcies a la seva aportació en omega-3, àcids grassos amb efecte sobre els nostres vasos sanguinis, podria facilitar i beneficiar l'erecció masculina. És més, l'omega-3 també té efectes demostrats per millorar l'humor.

Seguint en aquesta línia, la majoria de mariscs similars a les ostres com les cloïsses, musclos, vieires també causen un efecte similar sobre el nostre cos. Si t'interessa consumir altres aliments d'aquest tipus, també pots menjar maduixes, xocolata, tòfones, canyella o síndria.

Plat amb gambes
En general, el marisc sol tenir molt zinc | Getty Images

Algunes receptes delicioses amb ostres

Sigui o no real el seu efecte afrodisíac, una cosa és certa: el sabor de les ostres és deliciós. Per això, us proposem una sèrie de receptes amb ostres com a aliment indispensable:

  • Ostres a la brasa
  • Còctel d'ostres
  • Ostres al txakoli
  • Raviolis d'ostres
  • Sopa de cigrons amb ostres
  • Bunyols d'ostres