Imatge de diverses baguets a un supermercat

El pa canvia per sempre a Catalunya: ja no tindrà el mateix gust a partir del divendres

El pa és dels aliments més consumits al nostre país

El pa és dels aliments més consumits a Espanya i al món. Serveix tant d'acompanyament com d'ingredient i fins i tot recipient per a alguns àpats. A més, si bé el pa blanc és el més popular de tots, hi ha milers de pans diferents: integral, de sègol, amb cervesa, baguet, etc.

Ara bé, tot i ser cert que no entendríem la nostra gastronomia sense el pa, els nutricionistes fa anys que adverteixen dels seus perills. Sí, perquè gran part dels pans als quals tenim accés avui dia estan elaborats amb farines refinades. Això es tradueix en un alt índex glucèmic i, si es consumeix en excés, en problemes de salut com, per exemple, l'obesitat.

Afortunadament, a Espanya ja fa algun temps que es va decidir moure fitxa en aquest sentit. Per exemple, des del 26 d'abril del 2019, únicament el pa elaborat al 100% amb farina de gra complet es pot considerar pa integral. Ara bé, hi ha un altre ingredient amagat al pa que fins ara generava especial preocupació entre els nutricionistes.

El pa canviarà de sabor aquesta mateixa setmana a Espanya

A més del sucre, si hi ha avui un dia un ingredient del qual abusem massa sovint aquest és la sal. La sal en excés resulta perjudicial per diversos motius: dispara la tensió, ataca la mucosa de l'estómac i fins i tot augmenta el risc de càncer intestinal. Llavors, les autoritats han decidit posar ordre a la indústria de la panificació, en què es fa servir grans quantitats de sal.

Imatge de diverses barres de pa col·locades a una prestatgeria
El pa no podrà contenir gaire sal a partir de divendres| Getty Images

En concret, el Govern limitarà la quantitat de sal que es pot fer servir en l'elaboració del pa. No es tracta d'una nova mesura, ja que forma part del mateix decret mateix de 2019 pel qual es regulava la farina. Ara bé, aquest proper divendres, 8 d'abril, conclou el temps de gràcia que tenien les empreses per adaptar-se a la normativa.

Importants canvis a la indústria de la panificació

En aquest sentit, a partir d'ara les empreses que elaborin pa hauran de complir uns requisits ben clars. Concretament, només podran utilitzar un màxim d'1,31 grams de sal per cada 100 grams de producte. És a dir, per cada quilo de pa no hi podrà haver més de 13,1 grams de sal.

Si analitzem la normativa per l'índex de sodi total, el límit se situa a 1,66 grams de sal per cada 100 grams de pa. En resum, a l'hora de pesar els ingredients, per cada quilo de pa no serà legal una presència de sal més gran dels 16,6 grams.

Imatge de diverses llesques de pa blanc
Molts reconeixen que el pa sense sal és 'insípid' | Getty Images

No cal dir que la sal és un ingredient bàsic i molt necessari per elaborar el pa, ja que li confereix al producte part del seu deliciós sabor, cosa que fa que consumim més i més. Això pot implicar que a partir d'aquest divendres alguns pans canviïn de gust per sempre al nostre país.

Si alguna vegada hem consumit pa sense sal, per motius mèdics o simplement per haver comprat una barra sense adonar-nos-en, haurem notat que és diferent. Molts reconeixen que els resulta una mica 'insípid', però afortunadament, la normativa no prohibeix tota la sal, per la qual cosa aquest continuarà tenint gust.

Els perills desconeguts de l'abús de la sal

A més a més, la nova normativa aproparà el producte a les indicacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Fa anys que l'organisme avisa dels greus problemes derivats del consum excessiu de sal. S'ha de consumir menys de 5 grams de sal al dia, però a Espanya les coses disten molt d'aquest consum.

Sal.
No hem d'abusar de la sal en cap cas | Getty Images

Segons les autoritats del nostre país, els espanyols consumeixen gairebé 10 grams de sal diàriament. Un problema que persisteix malgrat el perjudicial que resulta aquesta ingesta.

I el pitjor de tot és que gran part de la sal que consumim arriba al nostre organisme a través dels aliments ultraprocessats. És a dir, en general no arribem a ser conscients de tota la sal que mengem. Per això, el pa juga un paper clau, ja que és, amb diferència, un dels productes més presents al nostre dia a dia.