Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mà esquerra amb rellotge metàlic treient un bitllet de 50 euros i un de 100 euros d'un caixer automàtic

Els beneficis que tindran els majors de 65 anys al banc aquest 2024

El 2024 arriba amb nous canvis a la normativa de les entitats amb un tipus de comissió molt específic

Fa tan sols uns quants dies, la vicepresidenta primera del Govern es va reunir amb les patronals de la banca per parlar sobre les mesures d'inclusió financera i protecció dels hipotecats en aquest context de crisi que vivim.

Després d'aquesta reunió, es va decidir aprovar una llei que prohibirà a les entitats cobrar tant als més grans de 65 anys com a les persones amb discapacitat un tipus de comissió concreta. Com ha anunciat la ministra d'Economia, Nadia Calviño, es tracta d'aquelles relacionades amb treure diners en efectiu de la finestreta de les sucursals bancàries.

Adeu a les comissions per a majors de 65 anys

Després de la trobada, la ministra Calviño va comunicar que: “Adoptarem un canvi legal a la brevetat per prohibir les comissions per retirada d'efectiu a la gent gran, perquè s'elimini aquest àmbit d'intranquil·litat”.

Cal tenir en compte que, actualment, són moltes les entitats que ja no cobren aquests recàrrecs. Sobretot, després que a l'estiu el Govern avancés al codi de bones pràctiques i a què s'ha compromès gran part del sector.

El Govern busca convertir-lo en una obligació legal

Diverses entitats cobren encara la comissió. Tot i això, des de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), indiquen que les seves entitats afiliades les han suprimit. Per guanyar en tranquil·litat, com adverteix Calviño, “convé tenir aquesta obligació legal perquè es garanteixi aquesta atenció”. Al cap tenen, sobretot, les persones grans, les que més pateixen per la transformació digital.

Per part seva, el Banc d'Espanya indica que, de manera habitual, els bancs no cobren comissió per fer aquesta operació. La raó és que està “inclòs a l'anomenat 'servei de caixa bàsic'”. Tot i el que s'ha explicat, certes entitats exclouen aquesta operativa del seu servei de caixa bàsic.

Així mateix, cobren un import fix per dur-la a terme. El Banc d'Espanya, en aquest context, recorda que aquestes comissions “són lliures, llevat dels casos en què estan limitades legalment”. Per això, encara que de moment no existia cap normativa sobre la retirada d'efectiu a la finestreta, les coses canviaran molt aviat segons l'Executiu.