Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una dona amb quatre bosses de compra.

Les botigues avisen: les compres del Black Friday que no admeten devolució

Els ciutadans no sempre poden exercir el dret de devolució

El Black Friday és a la cantonada, però val més tenir algunes coses clares abans de llançar-te a comprar. Aquest 25 de novembre suposarà un dia molt especial per a aquells que vulguin avançar regals de Nadal o donar-se un caprici.

El Black Friday és una gran oportunitat per aprofitar descomptes temptadors, però alguns productes vénen amb lletra petita. Si ets dels que optes per fer les teves compres en línia has de tenir en compte els problemes que hi pot haver amb la devolució. I és que hi ha alguns productes dels de les botigues es desentenen completament, un cop comprats.

En quines situacions no podrem optar per la devolució?

La devolució és aquest as sota la màniga que tots hem o necessitarem en algun moment. Diverses raons poden motivar a voler exercir el dret de desistiment, però no sempre són motius de pes davant la llei.

Foto d'una dona amb bosses a les mans.
El Black Friday dona el tret de les compres nadalenques | Getty Images

Tot i que creiem que sempre disposem de 14 dies per fer una devolució, la llei recull una sèrie d'apunts que cal tenir en compte. Segons l'article 103 de la Llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris, hi ha una sèrie de singularitats que treuen aquesta possibilitat al consumidor.

1. El servei arriba a la seva totalitat

Si el servei ha estat completament executat i el contracte recull una obligació de pagament, l'usuari no podrà exercir el seu dret a desistiment. En cas que hagi iniciat, haurà de ser acord mutu amb l'empresari.

2. El preu depèn del mercat financer

Quan el subministrament de béns o la prestació de serveis depèn de les fluctuacions del mercat financer, es perd el dret. Sobretot si el preu és una cosa que l'empresari no pugui controlar i es pugui produir en període de desistiments.

3. Els productes o béns confeccionats

Si és un producte personalitzat per a l'usuari, aquest perdrà el dret. Sol donar-se en productes com àlbums de fotos, pancartes, tasses, roba o altres objectes de caràcter similar.

4. Data propera de caducitat

Sempre que estigui indicat amb claredat, els usuaris no podran fer la devolució de productes que es puguin deteriorar o caducar de manera propera.

5. Els productes estan precintats

Encara que hi pugui haver casos especials, normalment aquest tipus de producte no pot ser tornat. L'excepció s'empara en el subministrament relacionat amb la salut o la higiene personal.

Dins aquest pack s'inclouen els enregistraments sonors o de vídeo o els programes informàtics precintats que hagin estat desprecintats pel consumidor i usuari després del lliurament.

6. Els productes s'han barrejat

No és possible tornar els béns que s'hagin barrejat de manera indissociable amb altres béns. Tot això, després d'haver estat lliurats.

7. Algunes begudes alcohòliques

En el cas del subministrament de les begudes alcohòliques, es tenen en compte diverses opcions. L'usuari perdrà el dret sempre que el preu s'hagi fixat en celebrar-se el contracte de venda. A més, aquestes begudes no es poden lliurar abans de 30 dies. També dependrà si el preu depèn de les fluctuacions del mercat.

Imatge de diferents copes de vi
No poden ser lliurades abans de 30 dies | Getty Images

8. Els contractes que requereixen reparacions o manteniment

Dins de les excepcions, entren els contractes en què l'usuari ha sol·licitat específicament a l'empresari diverses funcions. Entre elles, que efectuï operacions de reparació o manteniment urgent.

Si l'empresari presta serveis addicionals als sol·licitats específicament pel consumidor o subministra béns diferents de les peces de recanvi utilitzades necessàriament per efectuar les operacions de manteniment o reparació, el dret de desistiment s'ha d'aplicar als serveis o béns addicionals esmentats

9. La premsa diària i productes similars

Els clients no podran tornar cap mena de premsa diària, publicacions periòdiques o revistes. Tret que es tracti d'una subscripció per al subministrament de publicacions mitjançant contracte.

10. Alguns contractes

L'usuari no podrà exercir el dret a desistiment amb contractes subscrits mitjançant subhastes públiques.

11. El subministrament de certs serveis

No es podrà exercir al dret de desistiment si es tracta de serveis d'allotjament per a fins diferents del de servir d'habitatge, transport de béns, lloguer de vehicles, menjar o serveis relacionats amb activitats d'esbarjo. Tots ells si els contractes preveuen una data o un període d'execució específics.

12. El contingut digital

No es podrà tornar el subministrament de contingut digital que no es presti en un suport material quan l'execució hagi començat i, si el contracte imposa a l'usuari una obligació de pagament, quan es donin certes condicions.