Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una mà i una calefacció

L'OCU adverteix: amb aquests 2 aparells a casa pagaràs el doble de llum aquest hivern

Hi ha alguns sistemes de calefacció que són fins a un 50% més barats

Tot indica que la factura de llum i gas se'ns dispararà a tots aquest hivern, però és que hi ha aparells a la majoria de les llars catalanes que la poden elevar molt més. Amb l'arribada del fred, s'ha tornat molt més complicat estalviar, però no impossible.

Per fer-ho tot una mica més fàcil, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha fet un estudi per comparar el preu anual dels sis sistemes de calefacció més usats a Espanya. La diferència entre els aparells amb un cost més car i els més barats és de fins al 50%.

L'estudi de l'OCU ho deixa clar: es pot estalviar

Segons l'OCU, cada domicili destinarà de mitjana uns 750 euros anuals en calefacció. No obstant això, aquest valor pot canviar en funció del sistema emprat i de la tarifa contractada. No totes les fonts de calefacció consumeixen la mateixa energia ni impacten igual a la butxaca. Tal com exposa l'organització, hi ha algunes opcions que, a llarg termini, poden resultar més econòmiques que altres.

Per contrastar aquesta informació, l'OCU ha analitzat l'import dels sis aparells de calefacció més habituals. Els càlculs s'han estimat per a un habitatge de 90 metres quadrats situat en una zona climàtica D, on es comprenen Madrid, Aragó i gran part de Castella i Lleó.

Foto d'una calefacció elèctrica.
Hi ha sistemes de calefacció amb un cost molt més assequible | Getty Images

Els sistemes de calefacció més cars

Entre tots els sistemes de calefacció, n'hi ha dos que destaquen per tenir un cost molt més elevat que la resta. Els radiadors elèctrics es coronen com el sistema de calefacció més car. Segons l'estudi de l'OCU, aquests aparells poden suposar una despesa de fins a 1.255 euros anuals. Al seu costat hi ha els acumuladors elèctrics amb un cost estimat de 1.046 euros a l'any.

Tal com recull l'OCU, aquests dos sistemes tan costosos estan instal·lats en una de cada cinc habitatges espanyols. Tant els radiadors com els acumuladors elèctrics són força freqüents a la costa del Mediterrani.

Altres opcions més assequibles

Si el que busques és estalviar diners a la teva factura de la llum, has de saber que hi ha alguns sistemes de calefacció que suposen un cost molt inferior que els anteriors.

Els més econòmics són els sistemes que treballen amb bomba de calor. Segons els càlculs de l'OCU, per a un habitatge de 90 metres quadrats, les despeses serien de 455 euros anuals. A més, aquest tipus d'aparells no només ofereixen aire calent, sinó que també refrigeren l'habitatge a l'estiu.

Un altre dels mètodes més eficients per estalviar són les calderes de biomassa. Tot i que la inversió inicial per a la seva instal·lació és força elevada, amb el pas del temps surt molt més rendible. Així mateix, amb una estufa de pèl·lets, l'import anual de la factura passa a ser d'uns 545 euros. Es tracta d'un sistema que l'OCU recomana sobretot per a segones residències o cases amb una zona tancada àmplia per guardar els pèl·lets.

Foto d'una factura de la llum i dos bitllets d'euro.
Segons l'OCU, les calderes de biomassa són l'aparell més rendible a llarg termini | Getty Images

Tot i això, el sistema de calefacció més utilitzat a les llars espanyoles és el gas natural canalitzat. Per part seva, l'OCU considera que es tracta d'una bona alternativa. Segons les dades proporcionades per l'organització, en cas d'utilitzar una caldera de condensació, les despeses serien de 683 euros anuals.

A més a més, per obtenir uns resultats encara més efectius, l'OCU aconsella contractar la tarifa regulada (TUR). L'organització assegura que, amb aquesta opció, el preu final surt un 50% més barat que amb qualsevol altra tarifa. Actualment, aquesta tarifació només és contractada per un 20% dels habitatges i, segons l'OCU, això és perquè «no resulta fàcil fer-ho».