Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'unes mangueres d'una gasolinera.

Les úniques persones que seguiran gaudint del descompte a les gasolineres

El descompte de 20 cèntims per litre de benzina es podria mantenir per a alguns

El Govern ho té cada cop més clar. La prolongació del descompte de 20 cèntims per litre de combustible resulta inviable més enllà del 31 de desembre. No obstant això, alguns col·lectius podrien continuar beneficiant-se de la bonificació esmentada.

Deixaria, per tant, de ser una ajuda general de què poguessin gaudir per igual tots els conductors. La decisió encara es troba a l'aire, encara que és el més previsible després del que han detallat diferents fonts del Govern. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, deixava entreveure a RTVE els plans de l'Executiu.

El problema no és nacional, assegura el Govern

Confirmava que seria adequat prorrogar el descompte per a l'àmbit professional i per a determinats grups de població. Abans de revelar les seves intencions, però, va voler valorar la situació del sector actualment.

«Els preus internacionals del petroli i del gas són el factor més important que determina la inflació en aquests moments. I està impactant en aquests moments, en general, sobre el benestar de les famílies espanyoles», va explicar.

A Moncloa estan molt pendents de l'evolució dels preus durant aquestes setmanes. D'aquesta manera podran conèixer «en quina mesura hem de mantenir o no aquesta bonificació». Recalca que «té un impacte molt positiu sobre la inflació, però també té un cost fiscal molt important».

Mangueres d'una gasolinera
Repostar gasolina serà més car a partir del gener | CANVA

Un altre assumpte que destaca sobre l'ajuda és que «no discrimina entre les persones amb més i menys renda». Al marge dels seus ingressos, tothom pot beneficiar-se de la rebaixa.

Les persones que gaudirien del descompte a les benzineres

La ministra ha explicat que «l'objectiu ha de ser centrar les ajudes en les famílies més vulnerables, en les persones de classe mitjana, en els treballadors, en els autònoms». Tot i això, descarta «aquelles famílies que no necessiten aquest suport amb els fons públics».

Sense aclarir res concret, considera que l'adequat no seria estendre'l, sinó «restringir-lo a l'àmbit professional o a determinats col·lectius. Això és el que estem analitzant», ha apuntat Calviño.

Una mesura provisional que va acabar allargant-se

La intenció del Govern al seu dia va ser reduir els preus dels combustibles, que es van disparar a conseqüència de la guerra a Ucraïna. La solució va ser plantejar un descompte de 20 cèntims per litre al proveïment, sense importar les rendes.

Al principi només hauria d'haver durat uns quants mesos. Tot i això, la situació provocada a començaments d'estiu, quan hi va haver un notable increment dels costos, els va fer replantejar-se l'ajuda. No els va quedar més remei que prorrogar-la fins a finals d'any.

Ara ha arribat el moment de la veritat i la classe política ha de prendre una decisió. L'únic que és clar és que tenen previst suprimir la bonificació general. A partir del gener només podrien accedir-hi un grup de persones més reduït.

Nadia Calviño
Nadia Calviño creu que limitaran les ajudes en benzina | GTRES

 

Primeres peticions dels col·lectius

Un dels primers col·lectius a reaccionar a les paraules de la ministra és el de les autoescoles. L'Associació Nacional d'Autoescoles (ANAES) va reclamar al Govern que es tingués en compte aquest sector en cas de prolongar les ajudes. De moment, caldrà esperar un temps per conèixer la postura.

BONIFICACIÓN GASOLINA: CALVIÑO plantea REDUCIRLA a ALGUNOS COLECTIVOS a partir de ENERO | RTVE

El president d'aquesta organització, Álvaro Llamas, sosté que «sense bonificació», moltes empreses haurien de fer comptes. Sobretot amb el«"preu actual de més de dos euros per litre de carburant a molts punts d'Espanya». Creuen que alguns companys podrien fer bancarrota si es suprimissin les ajudes i no abaixessin el preu dels carburants.

Demanen a l'Executiu que allargui aquesta ajuda fins que es produeixi una estabilització dels preus del combustible. Insisteixen a la ministra Calviño perquè inclogui el sector de les autoescoles com a possibles beneficiaris d'aquests descomptes. Apunten que necessiten el carburant per treballar.