Imatge d'una persona afegint llet a un cafè

El cafè que segur que prens cada dia i que alerten que és perillós per la salut

La revista 'European Journal of Preventive Cardiology' sosté que es tracta d'un tipus de cafè perjudicial per la salut

El cafè és un dels premis que ens regalem a diari. La seva aroma, la seva textura, el seu pas per boca. Per a alguns és tot un art. «Fins que no em prenc un cafè no sóc persona», diuen altres. El cert és que hem fet del cafè un element més de la nostra ruitna matinal. 

Però compte, perquè hi ha estudis que sostenen que prendre cafè a diari podria ser perjudicial per a la salut. Segons va publicar la revista 'European Journal of Preventive Cardiology', hi ha un tipus de cafè que no és del tot bo per la salut: el cafè sense filtrar. 

El cafè sense filtrar: la ciència parla

La revista 'European Journal of Preventive Cardiology' va dur a terme un anàlisi que va abordar els diferents tipus de risc cardiovascular associats als mètodes de preparació del cafè, de la mateixa manera que la seva relació amb la taxa d'esperança de vida en general. 

«El cafè sense filtrar conté substàncies que incrementen el colesterol en sang» ha afirmat el professor Dag S. Thelle de la Universitat de Göteborg (Suècia) i un dels principals investigadors de l'estudi. 

«Fer servir un filtre els elimina i redueix el risc de patir un atac de cor, i amb això, fa que les probabilitats de morir de forma prematura siguin inferiors», diu. 

Tres dècades enrere...

Entre 1985 i 2003, l'estudi va reclutar una mostra representativa de la població de Noruega: 508.747 ciutadans d'ambdós sexes i d'una edat compresa entre els 20 i els 79 anys. Tots ells van completar els qüestionaris sobre la quantitat, el tipus de cafè consumit i sobre tots els factors que podrien influir sobre el seu risc cardiovascular: tabaquisme, activitat física, nivell sociocultural, tensió arterial, nivells de colesterol, etc.

Detall de dues persones prenent cafè en un bar
El cafè i les seves contradiccions. | Getty Images

Durant els 20 anys que s'ha perllongat aquest estudi, un total de 46.341 participants van morir. 12.621 morts es van deure a problemes cardiovasculars i d'aquestes, 6.202 a un infart. Com a norma general, beure cafè no es va relacionar amb un risc augmentat. A l'inrevés. Prendre cafè de filtre es va associar amb un 15% menys de probabilitats de morir prematurament per qualsevol causa. 

Enfront de les persones que no van provar el cafè, prendre'l filtrat va suposar un risc d'un 12% menor pel que fa a la mortalitat cardiovascular en homes i fins a un 20% menys per a les dones. El menor índex de morts es va donar entre els que consumien entre una i quatre tasses de cafè de filtre al dia, unes diferències que es mantenien constants un cop eliminats la resta dels hàbits de risc.

«Preneu cafè, però de filtre»

En el cas de les persones que pateixen hipercolesterolèmia, Thelle ha alertat que ni tan sols les cafeteres italianes per infusió podrien oferir un filtratge prou depurat per a ser segur. «Per als altres, beveu cafè amb la consciència tranquil·la, però que sigui de filtre».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!