Una tassa de cafè recent fet.

El cafè que consumim a Catalunya i que ara vinculen amb el desenvolupament de tumors

Entre els seus components n'hi ha un que podria ser cancerigen

El cafè és una de les begudes més famoses i consumides a tot el món, d'això no n'hi ha cap dubte. Moltes persones el consumeixen de manera diària, i és que no hi ha res com prendre una tassa al matí per començar el dia amb energia.

Actualment, podem trobar diferents classes de cafè al mercat, i això fa que tinguem accés a més variabilitat pel que fa als seus productes. No obstant això, hi ha un popular cafè que, pel que sembla, podria estar vinculat amb alguns tipus de càncer.

El cafè que està al punt de mira per estar vinculat amb el càncer

En bevem per començar el dia, després de dinar i fins i tot quan tenim alguna cita especial. El cafè, en tots els seus vessants, és la beguda perfecta per acompanyar-nos pràcticament en qualsevol ocasió.

Imatge de tres cafès en una taula
El cafè és una de les begudes més consumides a tot el món | GETTY IMAGES

Tan sols al nostre país, gran part de la població admet beure unes tres o quatre tasses diàries de cafè. No només sobrepassem el límit recomanat pels experts, sinó que també ho fem amb el gran país productor d'aquesta beguda, Colòmbia.

El cafè que consumim a Espanya no és el mateix que el que consumeixen a l'altra banda del toll. Daniel López, hostaler des del 2015, coneix a la perfecció la tendència i els gustos dels espanyols respecte a aquesta beguda.

«A la gent li agrada el cafè dolent, però no és culpa seva, els cafès comercials, tant al supermercat com en restauració, tenen gust de cremat», assenyalava López. De fet, aquesta és la raó per la qual està tan normalitzat afegir-hi grans quantitats de sucre.

Però, la veritat és que, quan el cafè és bo, no cal afegir-hi cap condiment més. El que passa és que el sabor d'aquest cafè és molt característic, tant a Espanya com a Portugal. De fet, té un nom concret: cafè torrefacte.

Grans de cafè
El cafè torrefacte és característic d'Espanya i de Portugal | Getty Images

Moltes persones, tot i consumir aquesta mena de cafè de manera habitual, en desconeixen el nom. L'elaboració que hi trobem ha creat una gran controvèrsia en moltes ocasions, i és que pel que sembla, hi ha un motiu de pes.

José Gómez Tejedor, inventor del conegut cafè torrefacte, va idear la seva elaboració basant-se en raons econòmiques. Durant l'època de la postguerra, va buscar la millor manera d'optimitzar costos, i per a sorpresa de molts, ho va aconseguir amb la seva industrialització posterior.

La clau de tot aquest procés la trobem en la caramel·lització del sucre, ja que es va descobrir que era el millor truc perquè els grans de cafè no s'acabessin rovellant. No obstant això, no és or tot el que llueix.

La substància que va posar tothom en alerta

Com bé dèiem anteriorment, la millor forma que es va trobar per conservar el cafè torrefacte en òptimes condicions va ser a través de la caramel·lització dels sucres. Això, a més d'aportar gust al cafè, és un gran problema.

Imatge de diverses cèl·lules cancerígenes
L'acrilamida és la substància relacionada amb el risc de patir càncer | GETTY IMAGES

Segons el nutricionista José Gallardo, el sucre que és present en aquest tipus de cafè pot representar fins al 15% del total del producte. Així mateix, el 2018, un jutge de la Cort Superior de Los Angeles va donar la veu d'alarma i va obligar tots els establiments a afegir una advertència sanitària als seus productes.

Pel que sembla, hi ha una substància química anomenada Acrilamida que està relacionada amb el càncer. Aquesta substància es pot originar quan els aliments es cuinen o s'escalfen a temperatures superiors als 120 graus.

Quan això passa, els sucres i la fructosa de l'aliment en qüestió reaccionen entre si i donen lloc a la seva aparició. En aquest sentit, l'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) considera que el seu consum podria estar vinculat amb el risc de patir càncer.

Tot i això, el cafè pot no ser l'únic producte que presenti aquesta vinculació. Com a conclusió, diversos estudis assenyalen que la ingesta d'altres líquids i begudes calents també podria augmentar el risc de patir càncer , sent el de major prevalença el càncer d'esòfag.