Seiem en un bar o cafeteria per primera vegada, demanem alguna consumició, i quan ens arriba el compte hem d'agafar-nos fort a la cadira per no caure i se'ns arrufen les celles. És una de les pitjors sensacions que es pot tenir i el motiu de moltes baralles que un pot protagonitzar si no ha consultat el preu abans de demanar la consumició.
Ni la inflació ni la crisi per la pandèmia justifiquen els disparats preus dels quals s'aprofiten alguns locals per jugar-te-la. Tot i això, el que ha passat en una cafeteria molt prestigiosa a Itàlia no s'havia vist mai
Un cafè que ha costat al propietari 1.000 euros
Un home es despertava a Florència amb set i amb ganes d'un bon cafè. Va seure en un local i va demanar el seu exprés descafeïnat. Fins aquí, no hi ha res fora del normal, però la sorpresa se la va emportar en rebre el tiquet que li informava l'import: 2 euros. Un preu que a qualsevol li faria mal pagar per una tasseta de cafè, però al qual ningú donaria més importància que, potser, un comentari desagradable al cambrer.
Tot i això, l'insatisfet client, no en va tenir prou i va trucar a la policia municipal, que no va trigar a presentar-se a la cafeteria. Molt lluny del que qualsevol pogués esperar, la disputa cafetera es va resoldre amb una sanció de 1.000 euros per al propietari del local. El propietari ha assumit el cost de la multa i ho ha pagat, però no ha guardat silenci davant del conflicte.
Dirigit pel famós cafeter italià Francesco Sanapo, el cafè Ditta Artigianale, situat a la vora del riu Arno a Florència, és un popular i freqüentat local d'Itàlia. Tot i la professionalitat que assegura tenir el propietari, se li va escapar un detall pel qual ha estat sancionat: no deixar ben visible el preu de l'expresso.
Multat perquè el preu del cafè no es podia veure fàcilment
A Itàlia encara es mantenen algunes de les restriccions arran de la pandèmia. Una és consultar les cartes dels bars, restaurants i cafeteries en format digital, cosa que sembla que no ha convençut l'home que va demanar l'expresso, que va denunciar el local per no deixar veure fàcilment o en format físic el preu del cafè. Sanapo comptava amb una carta que es podia llegir mitjançant un codi QR, però va haver de reconèixer la raó de la queixa.
«No estic desil·lusionat per la multa, és justa, és correcta», admet Sanapo, ja que el preu del seu cafè no es veia bé. Però no és el motiu pel qual l'aclamat barista continua indignat.
Ataca l'insatisfet client assenyalant: «Aquest senyor ara està orgullós de si mateix, creient que m'ha donat una lliçó i que ha fet justícia. Això no em quadra i espero sincerament que aquest vídeo li arribi d'alguna manera perquè així potser tindrà l'oportunitat de veure-ho».
El propietari respon respecte a la cara multa que ha rebut
El guanyador de múltiples campionats de cafè a Itàlia feia aquestes declaracions des del compte d'Instagram, des d'on també hi ha hagut una gran polèmica que ja s'ha convertit en debat nacional. Amb un vídeo, defensava la màxima qualitat dels seus cafès, justificant així els preus. «Pagar un euro per un cafè no és sostenible», assenyala.
Per a més detall, Sanapo explica als seus seguidors que «el cafè que vaig servir prové d'una petita plantació a Chiapas, es va extreure de manera natural i va ser preparat amb molta professionalitat pels meus baristes». D'aquesta manera argumenta el seu enuig i demana que es tingui en compte la seva crítica en resposta al client.
El que semblava començar com un acudit ha arribat a diversos mitjans de comunicació, augmentant encara més tot el debat que ja existia a les xarxes. S'ha arribat a posar en dubte la qualitat dels cafès italians reconeguts i aclamats mundialment.
Molts internautes s'han passat al bàndol del client, fent retrets al cafeter pels preus dels seus cafès. A Sanapo encara li queda el suport dels seus col·legues de professió i d'alguns puritans dels expressos.