Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un grup de persones ballant zumba

Zumba, què és, quins beneficis té i quins tipus n'hi ha?

Descobreix-ho tot sobre la zumba, un exercici de fitness que ha estat de moda durant molts anys

En els últims anys la zumba s'ha popularitzat a tot el món. Malgrat que probablement han estat celebritats com Shakira i Don Omar els qui més han contribuït a la seva fama com a ball, la zumba és abans de res un exercici molt saludable i bo per a cremar calories.

T'expliquem en què consisteix i quins beneficis té la zumba, un dels majors èxits recents en l'àmbit del fitness.

Què és la zumba?

La zumba és un programa de fitness basat en balls i en exercicis aeròbics. Les coreografies més conegudes de la zumba inclouen cançons i moviments de balls de diferents estils musicals, en general llatinoamericans.

Imatge d'una noia agafant-se la grasa abdominal de la panxa
La zumba és un esport ideal per aprimar-se | Getty Images

Aquests exercicis poden utilitzar-se per a treballar molts grups musculars. En particular la zumba es focalitza en la tonificació del tronc, els braços, les cames, l'esquena i els glutis.

La zumba va ser creada pel coreògraf colombià Beto Pérez en els anys 90 i es va començar a popularitzar en l'àmbit mundial a partir de 2001, quan es va promocionar mitjançant una sèrie de vídeos.

Actualment, els drets d'aquest esport pertanyen a l'empresa Zumba Fitness, malgrat que es pot ensenyar sense obligació legal de tenir llicència. La seva popularitat ha estat tal que fins i tot s'han llançat videojocs de zumba en Wii i Xbox 360.

Com es practica?

Les classes de zumba solen durar al voltant d'una hora. Durant les sessions les persones que participen practiquen coreografies basades en cançons d'estils com la salsa, el mambo, el tango, la rumba, el chachachá, la cúmbia i el reggaeton.

Les coreografies de zumba s'estructuren en intervals. Se solen treballar unes poques sèries de passos en cada cançó; aquests moviments es corresponen amb les diferents seccions de la melodia, de manera que, per exemple, cada vegada que s'arriba a la tornada es realitzen els mateixos moviments.

Imatge d'una noia practicant exercici física dins de casa
En una sessió de zumba es poden cremar fins a 800 calories | Getty Images

En comparació amb altres tipus de coreografia, la zumba és més oberta i espontània: es tracta més de fer exercici i passar-ho bé ballant que d'imitar exactament els moviments de la persona que instrueix. Aquest component d'oci i de versatilitat ha contribuït en gran manera a la popularitat de la disciplina.

Així mateix, aquests programes varien en gran manera en funció de cada instructora o instructor. No sols trien els temes i els moviments bàsics de cada coreografia, sinó que també transmeten a la classe uns nivells d'energia i d'entusiasme determinats que influiran en la intensitat de l'exercici.

Els 8 tipus de zumba

Aquests exercicis no sempre es duen a terme seguint la versió bàsica, sinó que es poden practicar de formes molt diverses; la versatilitat és un dels atractius principals de la zumba.

Un grup de gent fent zumba
Hi ha 8 tipus de zumba diferents | Pixabay

No només trobem diferents tipus de zumba per a nivells creixents d'intensitat, sinó que també difereixen en la part del cos que treballen i en l'edat per a la qual són ideals.

1.Zumba Gold 

Zumba Goldés una versió simplificada, dissenyada de manera específica per als qui no tenen experiència en aquest ball i per a persones grans.

2. Zumba Toning

Un programa d'exercicis avançats que té l'objectiu de tonificar els músculs de les cuixes, els braços i el ventre.

3. Zumba Gold-Toning

Aquesta variant de la zumba és la més recomanable per a millorar la força i la mobilitat en persones majors.

4. Zumba Step

Zumba Step consisteix en una sèrie d'exercicis que treballen principalment la part inferior del cos.

5. Aqua Zumba

Es tracta d'una variant de l'aquafitness que inclou exercicis característics de la zumba. Es practica en una piscina poc profunda.

6. Zumba Kids i Kids Júnior

Aquests dos tipus de zumba van ser creats per a ser practicats per nens d'entre 4 i 12 anys.

7. Zumba Assegut

Zumba Assegut és un programa compost per exercicis que es practiquen en una cadira i que tenen l'objectiu de tonificar el cos.

8. Zumba Circuit

Un entrenament de circuit que s'utilitza fonamentalment per a millorar la força.

Beneficis per la salut

Com tot exercici de fitness aeròbic, la zumba provoca una sèrie d'efectes beneficiosos per a la nostra salut, que poden variar en funció de la mena de coreografies que practiquem.

Cal tenir en compte que aquests beneficis no són específics de la zumba, sinó que poden ser equiparats als de qualsevol altra mena d'activitat física amb característiques similars -la qual cosa no significa que la zumba no sigui particularment recomanable.

1. Ajuda a perdre pes

Es calcula que en una sessió d'una hora de zumba es poden cremar entre 400 i 800 calories, en funció de la intensitat amb què es practiqui. La pèrdua de pes que això comporta és superior a la que es dona amb exercicis estàtics o de baixa intensitat com el jogging i l'aeròbic, per la qual cosa la zumba és una bona opció per a persones que volen mantenir el pes o baixar-lo.

A més, com la intensitat de l'exercici pot variar en funció de la mena de zumba que es practiqui, aquests beneficis per a baixar de pes poden ser aprofitats per qualsevol persona, independentment del seu nivell de familiaritat amb aquesta disciplina i amb l'esport en general.

2. Dona força i flexibilitat

La zumba és molt efectiva per a enfortir i donar flexibilitat al cos pel fet que inclou molts moviments de malucs i d'abdomen. Les zones que es treballen varien en funció de la coreografia, de manera que podem triar l'exercici que més ens convingui.

Una noia menjant sa.
La clau per estar saludable és portar una alimentació variada i fer esport | Catalunya Diari

Les variants de la zumba per a persones majors, com a Zumba Gold, són especialment adequades per a disminuir la pèrdua de to muscular que es produeix amb l'edat.

3. Augmenta la resistència física

La pràctica d'exercici moderat-intens que comporta la zumba fa que el nostre cos s'adapti a l'activitat i aprengui a distribuir millor l'energia de la qual disposa. D'aquesta manera, s'ha observat que després de practicar zumba durant dos mesos els esforços físics com caminar i córrer se suporten amb més facilitat.

4. Millora la salut cardiovascular

Esports com la zumba són beneficiosos per al nostre sistema circulatori perquè disminueixen la freqüència cardíaca, és a dir, l'esforç que realitza el nostre cor per a bombar sang quan estem en repòs. D'aquesta manera es redueixen els nivells de colesterol, entre altres conseqüències positives.

La millora cardiovascular no és específica de la zumba, com sí que ho és l'augment de flexibilitat, sinó que es produeix amb qualsevol mena d'exercici d'intensitat moderada. Aquests beneficis són molt majors si la pràctica d'activitat física es compagina amb una dieta baixa en greixos saturats i carbohidrats, que tendeixen a bloquejar les artèries.

5. Incrementa la qualitat de vida i el benestar psicològic

La zumba no sols és bona per al nostre cos, sinó també per al nostre benestar psicològic. Està científicament demostrat que la pràctica regular d'exercici millora l'estat d'ànim i redueix els símptomes d'ansietat.

A més, la zumba es duu a terme en grup, per la qual cosa a més de ser saludable ajuda a socialitzar amb altres persones. Això és encara més notable en la zumba que en altres exercicis de grup perquè és un esport molt animat que promou un clima distès i col·laboratiu.

(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'EspañaDiario.tips