Rara és la vegada que diversos bancs es posin d'acord per prendre algun tipus de mesura conjunta. Però, en aquesta ocasió, CaixaBank , Santander i BBVA ho han fet, presentant una novetat que afectarà els seus clients.
Les entitats realitzen tot el possible per assegurar el millor servei als usuaris. Més en aquests temps, on els intents d'estafa es repeteixen pràcticament cada dia. Es pot dir que la seguretat dels bancs i dels seus clients està en risc constant.
En vista de tot això, a les tres principals companyies del sector no els ha quedat més remei que aliar-se, recull Ok Diario. Uniran forces per enfrontar-se a un problema que afecta totes les empreses bancàries, com és el frau financer a la indústria bancària.
Admeten que aquests delictes suposen tot un perill i que d'alguna manera minva la confiança i la seguretat dels usuaris. La solució va passar per crear FrauDfense. Aquesta entitat tindrà la missió d'ocupar-se de la investigació i el desenvolupament de tecnologies avançades.
S'encarregarà de prevenir, detectar i oferir una resposta immediata als intents de frau. Encara que resulti una mica estrany, aquests es produeixen pràcticament cada dia. Això els obliga a reforçar els sistemes de seguretat i a unir forces.
Aquesta decisió de treballar de manera conjunta suposa tota una fita per al sector. No és habitual que els gegants de la banca arribin a acords per salvaguardar els interessos dels usuaris. És possible que en funció dels resultats que s'obtinguin altres entitats es vulguin sumar a aquest pacte.
Intenció d'avançar-se als fraus possibles
Fa molts anys que els bancs apostan de manera decidida per l'àmbit digital. És en aquest mitjà, a més, on es fan molts dels fraus que posen en risc la seguretat monetària dels clients.
Els ciberdelinqüents se les enginyen per saltar-se tots els protocols de seguretat. Recorren a tàctiques cada vegada més sofisticades per cometre tota mena de delictes financers. Amb la intenció d'avançar-se a aquestes maniobres sorgeix FrauDfense.
Què és l'acord entre els tres bancs?
La nova entitat que sorgeix fruit de l'acord entre BBVA , Santander i CaixaBank tindrà l'objectiu d'intercanviar informació entre elles. Així podran identificar amb més rapidesa els mètodes i els patrons que poguessin deixar al descobert les activitats fraudulentes.
Això servirà els bancs per adoptar mesures preventives abans que ells i els seus clients es puguin veure afectats. També es proposen fer tot el possible per lluitar contra els fraus amb targetes de crèdit i el 'phishing'.
Al capdavant d'aquest organisme se situarà Natalia Ortega, de BBVA. El càrrec serà rotatori i cada dos anys es renovarà amb un responsable d'una de les tres companyies. El pacte es va oficialitzar fa uns dies a la seu de Barcelona de CaixaBank.
Els delictes financers es disparen
Des que va començar la guerra a Ucraïna, els pirates, ciberatacs i estafes s'han multiplicat. Fins a un 39% de les empreses van reportar incidències als seus sistemes de manera setmanal, segons el Departament Digital del Regne Unit.
Aquests fraus digitals cada cop resulten més freqüents i sofisticats. Això fa que cap servei tecnològic estigui lliure de risc al 100%.
Aquests tipus d'enganys suposen tot un desafiament per a la indústria bancària. Estan incorporant solucions per combatre la delinqüència i incrementar l'eficiència dels mètodes. Ells tenen la responsabilitat de garantir la seguretat en les operacions i els pagaments digitals.
En aquest sentit, la prevenció i la detecció de riscos són bàsics per evitar aquests enganys. Entre els delictes financers més comuns hi ha els fraus de compres, de suplantació d'identitat, 'smishing' o apropiació fraudulenta de compte, recull Ejecutivos.es.