Imatge d'una parella mirant unes factures

El canvi que ja han demanat milers de catalans per estalviar amb les seves factures

Els clients demanen aquest canvi en plena crisi energètica

La crisi energètica ha fet que siguin moltes les llars que no puguin arribar a final de mes a causa de l'alta pujada de les factures. Entre aquestes, les de llum i gas són les més afectades. Això ha fet que es visqui un canvi de paradigma.

Les grans empreses energètiques, en aquest punt, registren des de fa mesos un gran transvasament dels clients cap a les tarifes regulades de gas natural. Això és degut a les ajudes que ha posat en marxa el Govern.

L'objectiu de les mesures de l'Executiu és reduir la factura en el context de crisi que vivim. Aquests traspassos no només es frenen en aquest darrer temps, sinó que estan augmentant cada cop més.

Els clients se'n van a les tarifes regulades

Les principals gasistes estan obligades a oferir les tarifes regulades o d'últim recurs (TUR). Actualment, són moltes les sol·licituds que porten a terme els clients per passar-se al negoci regulat.

Persona calculant l'import de les seves factures
Els clients es passen a les tarifes del mercat regulat. | Getty Images

Això suposa una bolcada comercial que està lluny de la tendència que es veia els últims anys, quan els clients apostaven per les tarifes del mercat lliure. Gràcies a les ajudes del Govern, les tarifes regulades han acollit al voltant de 200.000 nous clients només al gener.

Naturgy guanya nous clients a la tarifa regulada

La principal operadora del mercat gasista a l'Estat és Naturgy. En aquest context, ha aconseguit 83.000 clients a la cartera de la seva comercialitzadora de tarifa regulada només el mes de gener.

Des de la companyia confirmen que, al llarg del 2022, va sumar 230.000 clients a la tarifa regulada de gas. D'aquests, 190.000 van estar concentrats a l'última part de l'exercici.

Iberdrola també ha notat la pujada

Per la seva banda, Iberdrola també ha augmentat la cartera de clients a la tarifa regulada, sumant 70.000 nous contractes durant el mes de gener. Aquest grup ha triplicat el volum en un sol quadrimestre. Al setembre, comptava amb 111.000 clients de contractes TUR i, a finals de gener, aquesta xifra va augmentar fins a 370.000 clients.

Totalenergies veu com el nombre de clients es dispara

També Totalenergies ha augmentat el nombre de clients per passar a la tarifa regulada. El 2022 va triplicar els contractes, passant de 60.000 fins als 182.000 quan va tancar el desembre. Al gener la companyia ha sumat 33.000 altes noves, arribant a un total de 215.000 contractes d'aquest tipus.

Milions de llars ja tenen tarifes regulades

Actualment, prop de 2,2 milions de llars tenen tarifes regulades de gas. És a dir, més d'un 33% abans que el Govern anunciés el seu últim pla d'ajudes al mes d'octubre ja disposava de la tarifa regulada.

Flama d'un fogó de gas
Les tarifes TUR creixen, però continuen guanyant les tarifes del mercat lliure. | Pixabay

Tot i això, el nombre de clients acollits a les tarifes del mercat lliure continua sent molt superior. Prop de 6 milions de clients han decidit continuar en aquesta tarifa malgrat les mesures que l'Executiu espanyol ha dut a terme.

El Govern va activar a l'octubre un paquet d'ajuts milionari

L'octubre del 2022, l'Executiu va donar llum verda a un paquet de mesures milionari. L'objectiu era reduir el preu de les tarifes regulades de gas. És a dir, han aplicat una subvenció directa a les factures dels clients acollits a aquestes.

L'escut anticrisi compta amb ajuts de 3.000 milions d'euros i preveu continuar limitant per llei les pujades que es puguin aplicar als clients de la TUR el 2023. A més, també s'ha creat un nou tipus de tarifa.

Aquesta tarifa comptarà amb una rebaixa per a aquelles llars que tenen calefacció central a la comunitat de veïns. Fins ara, ja s'hi han sumat prop d'unes 2.000 comunitats de veïns.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp