Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cistella de la compra a un supermercat

Carrefour i Dia, primeres grans cadenes de supermercats en ser multades a Espanya

El Ministeri d'Agricultura ha emès les primeres sancions per incompliment de la Llei de Cadena Alimentària

Els supermercats fa temps que estan al punt de mira per la pujada dels preus arran de la guerra d'Ucraïna. Fins i tot una part del govern d'Espanya ha acusat aquests establiments de lucrar-se a costa de la crisi. Les marques, en canvi, defensen el seu paper en la contenció de la inflació.

En ple debat, s'han anunciat les primeres sancions fermes per l'incompliment de la Llei de la Cadena Alimentària. Al llistat publicat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació hi consten 69 empreses. Entre elles hi ha dos supermercats: Carrefour i Dia.

Aquests establiments han estat sancionats per incompliment dels terminis de pagament, fixats en un màxim de 60 dies. A la llista consten dues sancions a Dia Retail Espanya i una a Centres Comercials Carrefour. Aquest és el motiu exacte de les multes i quines en són les quantitats.

Per què han estat sancionades?

La Llei de la Cadena Alimentària va ser aprovada el 2 de desembre del 2021. El seu objectiu és establir unes relacions més justes entre els actors que participen en el procés de comercialització dels productes. Això inclou els agricultors, ramaders, indústria i distribució.

Dia Retail Espanya ha estat sancionat amb una multa de 3.001 € i una altra de 3.899,12 €. Centres Comercials Carrefour ha rebut una sanció de 3.001 €. Es tracta dels primers supermercats sancionats a Espanya per incomplir la llei per a unes relacions comercials més justes.

Façana supermercat dia
DIA és un dels supermercats sancionats. | Europa Press

La majoria de les sancions són per no complir els terminis de pagament, encara que també n'hi ha algunes per no formalitzar el contracte per escrit. En alguns casos no hi figurava el preu pactat per les parts i també hi havia modificacions justificades del preu que constava al contracte.

Preu per sobre de l'establert

Entre els sancionats consta el fabricant J. García Carrión, propietari de Don Simón o Pata Negra. Ha estat multat amb 9.147 € per incomplir els terminis de pagament. També hi ha Central Quesera Montesinos, que subministra els formatges de Mercadona, amb una multa 3.001 € per no fer constar el preu en un contracte.

Segons revela ElDiario.es, no hi ha cap sanció per haver venut els productes a un preu més baix del cost de producció. Aquesta era precisament una de les raons principals de la llei. L'objectiu era evitar que els agricultors i ramaders perdessin diners amb la seva producció.

La gran preocupació des que va esclatar la crisi dels preus ha estat que no hi hagués una gran variació entre el cost d'origen i el preu final. De fet, els supermercats defensen que amb prou feines hi ha hagut modificacions. Per tant, són el factor essencial que ha permès controlar la inflació.

Un passadís de supermercat amb un carro
Els supermercats estan al punt de mira per la crisi. | GETTY IMAGES

Multes de fins a un milió d'euros

La Llei de la Cadena Alimentària va néixer amb l'objectiu de posar fi a les pràctiques deslleials entre els productors i els distribuïdors. Segons el text de la norma, es pretén «evitar la destrucció del valor a la cadena alimentària». Posa un èmfasi especial en el pagament d'un preu ajustat al cost d'origen.

D'acord amb la nova llei, «cada operador haurà de pagar a l'operador anterior un preu igual o superior al cost de producció del producte». Un any després de la seva entrada en vigor, es publiquen les primeres sancions. El text especifica que poden anar des dels 250 € fins al milió.

Encara que el consumidor no es troba inclòs en la norma, a la pràctica sí que s'hi veu afectat. Si el distribuïdor ha de pagar sempre per sobre del cost de producció, també s'encareix el cost de venda. A això s'hi afegeix el context actual de pujada dels preus.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!