Carrefour ha començat a apostar per la innovació. Almenys, això és el que deixa entreveure amb les darreres decisions que està prenent respecte als seus establiments. I tot i que Espanya encara no hagi estat testimoni d'aquesta “revolució”, altres països ja han pogut provar en primera persona les darreres novetats de la cadena.
Per això, a països com l'Argentina o el Brasil, els clients han estat testimonis de l'obertura de botigues Flash 10/10, un model d'establiments que aposta al màxim per l'autonomia de la clientela i la tecnologia.
Carrefour s'atreveix amb les botigues "flash"
La instal·lació d'aquest tipus de botigues ja va veure llum verda el 2021, concretament al març. Per aquestes dates, Carrefour va instal·lar la seva primera botiga Flash 10/10 al Brasil, on els clients podien fer servir els seus telèfons per efectuar les seves compres. Poc temps després, es va saber que la cadena tenia pensat obrir 8 botigues més d'aquest tipus.
Lluny de quedar-se en una anècdota, la companyia va decidir provar sort amb aquest tipus de botiga a França, lloc on és origen la cadena. I recentment, es coneix que també haurien provat sort a Argentina amb les botigues Flash 10/10.
Com pròpiament indica el seu nom, un dels beneficis que caracteritza majoritàriament aquestes botigues és la rapidesa. Com que no s'han de fer cues, els clients s'estalvien un bon temps d'espera. D'aquesta manera, poden optar per un assortiment entre 500 i 900 productes bàsics sense haver de preocupar-se pel temps que inverteixen comprant.
Per a tranquil·litat de molts, cal destacar que a les botigues Flash 10/10 de Carrefour segueixen havent-hi empleats, però en un nombre molt inferior a l'habitual. Això és perquè els clients comptaran amb una mitjana de quatre treballadors. Aquests són els encarregats d'obrir la botiga i supervisar que tot funcioni correctament.
Com funciona aquest mètode de compra?
Per dur a terme el "Carrefour Flash" cal tenir una aplicació instal·lada, la qual està disponible per a dispositius iOS i Android. El seu nom és "Mini Go" i s'ha de crear un compte, així com introduir les dades referents a una targeta de crèdit o de dèbit.
Un cop registrat el mètode de pagament, cal escanejar un codi QR que és possible trobar a les portes d'accés dels establiments. Aleshores, qualsevol producte que el client esculli, apareixerà a la seva cistella virtual, visible a l'app. Un fet sorprenent, però possible, gràcies a la instal·lació tecnològica de què disposen les botigues.
Es calcula que cadascuna compta amb una instal·lació conformada per 20 càmeres HD i uns 200 sensors, els quals es complementen amb un algorisme que permet analitzar totes les compres que s'efectuïn. D'aquesta manera, als clients se'ls cobra la compra directament, només acostar-se a les portes de sortida.
Resumidament és: entrar, comprar i sortir. Encara que el més impactant d'aquestes botigues és segurament el seu disseny. A diferència de les botigues més clàssiques, aquestes no disposen de caixes on cobrar o atenció al públic.
La cadena ha declarat que la seguretat és una de les màximes
Tal com recull el mitjà Food Retail, la cadena ha confirmat que aquest tipus de compra: «Respecta els estàndards i condicions de seguretat, i també les lleis de protecció de dades personals requerides per Carrefour tant per a les seves botigues físiques com en línia».
De tota manera, aquest tipus de botiga també preveu, en cas que es prefereixi, el pagament en efectiu. Per això, els clients ho han de fer a través d'un quiosc de pagament alternatiu.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp