Les cases industrialitzades són un fenomen cada cop més popular. Bé sigui pel seu preu, més econòmic, per la rapidesa de la seva construcció o pel seu confort i sostenibilitat, són una opció molt demandada. I les empreses ho saben.
Un exemple d'això és La Farigola, un habitatge situat a Rubí (Barcelona), en la construcció del qual la companyia Prêt-à-porter Casas ha utilitzat la metodologia de treball Building Information Modeling (BIM), com a eina fonamental per aconseguir l'eficàcia més gran i el millor resultat.
Les cases industrialitzades són, en paraules de Míriam Sánchez, directora de Projectes de Prêt-à-porter Casas, «construccions pensades i dissenyades per a ser produïdes en un entorn controlable, és a dir, una fàbrica». Així ho assenyala en una entrevista per a la secció 'Obert per obres' de la consultora especialitzada Espai BIM (espaciobim.com), en la qual subratlla que «això permet minimitzar i eliminar errors, garantint un eficient control de costos, tot això sense renunciar al disseny ni qualitat dels acabats». Així, es creen llars que presenten una arquitectura avantguardista i moderna i en els quals l'eficiència energètica està garantida.
En tractar-se de construccions dutes a terme en naus industrials, la seva construcció és molt més ràpida que en el cas d'un habitatge tradicional. El fet d'evitar retards per inclemències meteorològiques, unit a la simplicitat amb la qual s'instal·len en el lloc triat, permet que els temps de construcció es redueixin fins a un 40%, la qual cosa suposa un important benefici tant per a les empreses constructores com per als clients o promotors.
Un altre avantatge que ha permès a les cases industrialitzades guanyar pes en el sector, és la infinitat de dissenys que ofereixen, la qual cosa suposa un veritable atractiu per a aquelles persones que vulguin dissenyar un habitatge particular i únic.
Així és el projecte d'èxit, sota el nom de “La Farigola”, dut a terme a Rubí, en el municipi de Barcelona. Es tracta d'una casa "pensada per a la comoditat del dia a dia, sense deixar enrere ni un sol detall en tot el procés de disseny", destaca Sánchez, i ressalta que, com és habitual en aquesta mena de projectes, durant tot el procés de construcció "els clients i l'equip d'arquitectes i interioristes han treballat de la mà". D'aquesta manera, han pogut triar de manera conjunta la posició de finestrals i balconeres o els detalls d'aixeteria i accessoris de cuina i banys. Tot això, com succeeix amb totes les cases industrialitzades, ideat i produït en fàbrica.
Precisament en la seva producció, des del disseny fins a la construcció, ha tingut molt de pes la metodologia BIM, una eina que ha permès als professionals de Prêt-à-porter Casas "automatitzar i gestionar de manera eficient" el treball, d'inici a fi. "A data d'avui, no ens podríem plantejar els nostres fluxos de treball sense partir de les dades proporcionades des de BIM", puntualitza Sánchez.
Un dels softwares en els quals més confien en la companyia és el programari de disseny Allplan, el qual els permet obtenir propietats i mesuraments molt fiables. De fet, “aquesta eina i altres softwares com ArchiCAD i Revit s'han convertit en els softwares més utilitzats per les empreses espanyoles per a implementar BIM en els seus fluxos de treball, segons una enquesta del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana", recorda Borja Sánchez Ortega, director de Projectes i director del Màster BIM Manager Internacional (+VR) de la citada consultora.
Aquest és només un exemple dels centenars de projectes que s’han realitzat amb èxit per tot el país, ja que la seva comoditat, el seu cost i la seva funcionalitat les ha convertit en una alternativa molt viable que els clients i la indústria han sabut veure.