Muntatge menjar i microplàstics

A Catalunya mengem cada dia un contaminant cancerigen sense saber-ho

Aquesta substància pot provocar malalties molt greus per la nostra salut

Recentment ha sortit a la llum una alerta alimentària sobre una substància que pot provocar greus problemes de salut. Segons el nou estudi publicat a la revista Exposure and Health, dels investigadors de la Universitat de Medicina de Viena, estem consumint un ingredient terrible.

Realment, l'ésser humà fa dècades que conviu amb aquest producte «extra», present en gran part dels nostres aliments. Es tracta d'un producte invisible a l'ull humà, però que acabem ingerint en grans quantitats: els microplàstics. I et preguntaràs, com acabo ingerint plàstic? Doncs el problema és que és gairebé impossible esquivar-lo, i això no és el pitjor de tot...

Els microplàstics poden provocar greus problemes de salut

Malgrat que ja fa anys que es parla de la ingesta de microplàstics, ara estaríem consumint molt més del que imaginem. Segons els experts del nou estudi, «estaríem ingerint l'equivalent a una targeta de crèdit en forma de microplàstics cada setmana».

Microplàstics a la sorra
Hi ha una gran quantitat de plàstics a tot el món | Getty Images

Segons els càlculs, uns cinc grams d'aquesta substància passaria pel nostre tracte intestinal per setmana. Tant els microplàstics com els nanoplàstics estan en el teixit del nostre sistema gastrointestinal, tal com ho destaca la investigació.

El problema recau que els resultats d'aquestes anàlisis demostren que en «determinades condicions fisicoquímiques aquestes partícules s'absorbeixen cada cop més». Per això el nostre cos cada cop té més quantitat de plàstic.

Els nanoplàstics

Hem de tenir present que els nanoplàstics són aquelles partícules d'una mida inferior a 0.001 mm i ja es troben a la nostra cadena alimentària. Aquestes partícules provoquen un augment de l'activació dels mecanismes que intervenen en reaccions inflamatòries.

Mar ple de plàstic
Els nanoplàstics i els microplàstics ja estan als nostres budells | Getty Images

També estan estretament relacionats amb els  processos bioquímics del desenvolupament del càncer. Podent provocar, a la llarga, càncer de còlon per la seva ingesta.

Els microplàstics

A diferència dels nanoplàstics, aquesta partícula té una mida que pot ser visible, de 0.001 a 5 mil·límetres. Són extremadament perillosos, ja que, a banda de les mateixes conseqüències que els nanoplàstics, els microplàstics produeixen altres patologies més.

S'ha demostrat que estan relacionats amb un risc més alt de patir malalties metabòliques com l'obesitat, la diabetis o les malalties hepàtiques cròniques. Malgrat que també s'associen amb els microplàstics altres factors, com la infertilitat, avortaments espontanis, hiperactivitat, Parkinson, etc.

Cal destacar que els microplàstics també els podem trobar a la beguda que consumim cada dia. En beure entre 1,5 i 2 litres d'aigua embotellada en plàstic, s'arriba a consumir unes 90.000 partícules de plàstic anuals.

Moltes ampolles de plàstic
Si bevem aigua en ampolles de plàstic, ingerim molts plàstics | Getty Images

 

Els plàstics estan al punt de mira

Ja fa anys que els plàstics estan sent molt assenyalats a causa de l'alta contaminació que provoquen. Com que no són biodegradables, una ampolla de plàstic pot trigar més de 500 anys a descompondre's.

Un altre factor molt important és que aquests plàstics acaben a qualsevol punt del planeta, contaminant mars i muntanyes. Per exemple, hi ha molts productes d'higiene que acaben al desguàs. Es calcula que cada pot de 100 ml pot contenir entre 130.000 i 2,8 milions de micropartícules de plàstics.

Com és normal, l'hàbitat natural dels peixos és el mar, així que és pràcticament impossible que no ingereixin aquests plàstics. I, evidentment, quan nosaltres consumim peixos, aquests ens passen a nosaltres els plàstics que han ingerit prèviament.

Peix amb gel
A Catalunya mengem cada dia un contaminant cancerigen sense adonar-nos | Getty Images

Com a conclusió, cal destacar que els investigadors responsables de l'estudi de micro i nano plàstics argumenten que això provocarà problemes de salut. Malgrat que no es pot saber amb exactitud, a llarg termini aquestes substàncies afectaran greument persones que estan totalment sanes.

A més, el seu impacte podria ser molt més elevat en persones que ja pateixen alguna malaltia. Com expliquen, «és més fàcil que un intestí malalt sigui més damnificat que un intestí sa».