El circ més famós del món ha omplert durant dues setmanes Barcelona de màgia, talent i avatars. En les estranyes però alhora entranyables criatures blaves de la pel·lícula de James Cameron que van conquistar tothom a través de la gran pantalla es basa 'Toruk', l'espectacle que ha esgotat seients al Palau Sant Jordi i ha deixat bocabadats a molts catalans.
Artistes d'elit, capaços de fer moviments que deixen sense alè, acrobàcies i una elasticitat d'infart. Màxim domini de llances, de foc i de boomerang. Destresa impecable en malabars i artistes enlairats en cordes dibuixant corbes a l'aire.
Animals que volen o caminen guiats pels artistes en una perfecta simulació de la realitat. I un joc de llums i d'ombres sobre un escenari plagat d'automatismes i efectes especials que converteixen l'escenari en cada número i transporten el públic a 'Pandora'.
I és que 'Toruk', més enllà d'una demostració de talent, és tota una història, l'essència d''Avatar', narrada amb carisma i acompanyada d'una música que posa la pell de gallina. Com els crits dels actors a veu alçada i a l'uníson en un idioma de tribu que no s'aconsegueix desxifrar, però que endinsa en un món paral·lel de fantasia a l'espectador, com en el seu moment ho va fer la pel·lícula.
Un nou concepte de circ
El Cirque du Soleil ha aterrat a la ciutat comtal amb una reproducció magnífica del film de Cameron, un espectacle que algunes veus han criticat per carència d'elements i demostracions de circ tradicional. Tot i que hi són, comparteixen protagonisme amb un argument molt potent de per si i amb uns efectes especials de cine. Globalment però, l'espectacle no deixa indiferent a ningú.
Actors i actrius tan ben caracteritzats que impressionen tot i no ser a primera fila per veure'ls de prop i dues hores d'emoció, colors i efectes extraordinaris, en especial gràcies al 'mapping', que ara viatgen a Madrid per seguir captivant.
Aigua, lava i estrelles al Palau Sant Jordi
Probablement el que més contribueix que 'Toruk' impressioni és el 'mapping', que crea un efecte visual únic. L'escenari s'omple d'aigua o de lava i l'espectador té la sensació d'estar presenciant unes realitats que no són més que imatges projectades en moviment.
- També et pot interessar: El Cirque du Soleil farà un espectacle basat en la vida de Messi
Hi ajuda també un sostre que sobtadament es converteix en cel estrellat i un escenari que muta en cada número, amb diferents nivells, pedres que pugen i baixen i un increïble arbre, el 'de les ànimes' que apareix enmig del Palau al final de la funció per regalar al públic un dels millors moments de l'espectacle.
Una app permet intervenir el públic en l'espectacle
La tecnologia ja és una realitat al Cirque du Soleil. Aquesta vegada la companyia va més enllà permetent que el públic participi en l'espectacle de manera activa i a temps real a través del seu smartphone, descarregant una app que convida els assistents a activar efectes de llum a les graderies en moments determinats.
[predef]app-catalunya-diari-159[/predef]
Tot i que gran part de la gent no hi intervé, per desconeixement o bé per ganes d'oblidar el telèfon per una estona a la butxaca i gaudir de la màgia, d'altres, disposats a formar part del circ en cada moment, responen a les notificacions alçant els mòbils per aportar encara més tocs especials a la història.