Imatge d'un bol de fusta amb flocs de civada

Civada: totes les propietats i beneficis de la coneguda reina dels cereals

La civada és un dels aliments més coneguts i té més avantatges dels que penses

Si t'interessa el menjar saludable, segur que més d'una vegada has sentit que la civada és un dels aliments imprescindibles per incloure a la teva dieta. Perfecte per prendre-la durant l'esmorzar, compta amb diversos beneficis molt interessants.

Una de les millors coses d'aquest cereal és que la seva popularitat augmenta amb els anys, per la qual cosa és molt senzill aconseguir-la a qualsevol lloc. A més a més, té molts més avantatges que qualsevol altre aliment del mateix gènere.

Algunes de les propietats és que aconsegueix controlar el colesterol i és alta en proteïnes, així com aporta un gran nivell de calci a l'organisme. Tot i això, si encara tens reticències a incloure-la en la teva dieta, has de conèixer tot el que aquest cereal pot oferir.

La civada, un cereal alt en proteïna

La civada, segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), és el cereal que conté més proteïna. A més, també és rica en minerals, aportant bona part del percentatge de la quantitat que es recomana consumir al dia de ferro, magnesi o ferro, entre d'altres.

civada
La civada és el cereal que té més contingut en proteïna | Getty Images

D'altra banda, també cal destacar-ne l'alt contingut en vitamines. De fet, la FEN en recomana el consum, sobretot, a persones amb obesitat, persones amb diabetis, així com a pacients amb síndrome metabòlica o malalties cardiovasculars.

▶️ Vídeo del dia

Coneguem alguns dels seus beneficis

Tant en gra pelat, com en format de floc, farina o llet de civada, podràs gaudir de la gran quantitat de beneficis resultants del seu consum. Per això, us oferim una llista que posa en relleu algunes de les seves propietats.

1. Capaç de mantenir a ratlla el colesterol

Un dels beneficis que converteixen la civada en un dels aliments més interessants és la seva capacitat de baixar el colesterol. I això s'aconsegueix gràcies al fet que conté un alt nivell d'una fibra soluble coneguda com a betaglucà.

D'altra banda, també té un alt contingut en lecitina i 'fitoesterols', dues substàncies capaces de controlar el LDL, també conegut de forma comuna com a 'colesterol dolent'.

Però aquests no són tots els avantatges. I és que aquest cereal també és capaç d'estimular l'activitat del pàncrees i suposa una gran ajuda a l'hora d'estabilitzar el nivell de sucre a la sang. Per tot això, ha esdevingut una de les més consumides en dietes de caràcter saludable.

Imatge de diversos grans de civada
Aquest cereal és eficaç per evitar alguns tipus de càncer | Getty Images

2. La civada també preveu alguns tipus de càncer

Un dels punts més grans a favor de la civada és que conté 'avenacosids', capaços d'enfortir la musculatura del cos. De fet, ja són diversos els estudis que indiquen que aquest cereal pot suposar una gran ajuda a l'hora de prevenir certs tipus de càncer. Entre ells, destaca el càncer de còlon o el de pròstata.

Alhora, és capaç també equilibrar el sistema nerviós, per la qual cosa contribueix a la relaxació del cos. A més a més, actua contra l'esgotament mental.

D'altra banda, compta amb efectes positius en el sistema digestiu, ja que actua calmant-lo i protegint-lo alhora. Això ha fet que consumir-la durant l'esmorzar sigui sempre una bona idea.

Imatge d'un bol de civada amb maduixes.
Inclou la civada a la teva rutina i beneficia't dels seus avantatges | Getty Images

3. És una bona aliada per aprimar-se

Si busques aprimar-te, però no vols caure a les mentides de les conegudes com a 'dietes miracle', la civada també et pot ajudar. Sí, perquè és un superaliment amb diversos beneficis en aquest aspecte que has de conèixer.

Per exemple, aporta una gran quantitat d'energia gràcies als polisacàrids d'absorció lenta. Però també, té un alt contingut en fibra, cosa que la converteix en una companya ideal quan es busca seguir un pla d'aprimament.

Bol amb civada
La civada és ideal pels esmorzars | Getty Images

Així doncs, incloure-la a la teva dieta diària, per tots aquests motius, serà una gran decisió. A part del seu sabor, destacarà per tots els avantatges que pot oferir a l'organisme.

Per tant, ara que coneixes més beneficis i propietats de la civada, comença a incloure-la a la teva rutina i el teu cos ho agrairà. A més, la podràs preparar de diverses maneres diferents.