Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Picada d'una medusa

El primer que has de fer si et pica una mosca negra o una paparra

Les picades d'aquests insectes són el motiu de consulta mèdica més habitual a l'estiu

Moltes persones esperen ansioses les vacances d'estiu. El bon clima i el lleure inciten a anar a llocs com la platja o el riu. Però cal ser previnguts, perquè molts d'aquests plans es poden veure afectats per una cosa tan simple com una picada.

El problema més habitual de l'estiu: les picades

Qui no coneix algú a qui hagi picat un insecte, un mosquit o una medusa? Fins i tot pot ser que ho hagis viscut en primera persona. Si és així no és estrany, ja que les consultes mèdiques s'han arribat a disparar durant els mesos d'estiu per tractar aquest tipus d'infortunis.

Picada de mosquit
Les picades, trepitgen fort a l'estiu | Getty Images

El període més crític inclou des del juny al setembre. Aquests són els mesos on hi ha més activitat per part de les persones i, per tant, augmenta la probabilitat que puguem patir algunes d'aquestes picades. De fet, la part de població més susceptible són els menors de 19 anys.

És igual si som a la platja o a la muntanya, perquè a cap dels dos llocs estarem exempts. En el primer cas podria ser més fàcil que ens topéssim amb alguna medusa, mentre que en el segon podrien envair-nos alguns insectes com les vespes, les abelles, el mosquit tigre o la mosca negra.

Què fer si patim alguna picada?

Davant d'aquesta situació és important que no perdem la calma i estiguem tan tranquils com sigui possible. És molt freqüent que després de rebre alguna picada ens pugui començar a molestar, però cal actuar de manera eficaç per reduir aquesta incomoditat.

El fred local és la mesura més coneguda i estesa davant de qualsevol picada. És efectiu i ajuda a evitar que la inflamació vagi a més, sobretot en el cas de picades d'insectes. Ara bé, quan es tracta d'animals marins, la recomanació és aplicar calor, justament el contrari.

Per exemple, si ens piqués una medusa, el primer que hauríem de fer és desfer-nos dels tentacles. Per això la millor solució és submergir-nos a l'aigua del mar i posteriorment aplicar calor a la zona afectada, ja que les meduses solen contenir toxines que s'inhibeixen a altes temperatures.

Medusa
Aplicar calor sobre picades de medusa pot resultar efectiu | GETTY IMAGES

Si per contra ens trobéssim davant d'una picada de paparra, el que hauríem de fer, en primer lloc. és extreure-la. Però hem de ser curosos amb aquest aspecte, ja que és important que en treure-la no quedi cap resta orgànica a què el nostre cos pugui reaccionar. La manera més efectiva de treure-la és amb pinces, així que el més aconsellable és visitar un metge.

Normalment aquestes picades desapareixen per si soles. Per això no cal tractament i l'únic que cal tenir és paciència. El més comú és que després de rebre la picada, aquesta desaparegui durant els propers 2-3 dies.

En quins casos hem d'acudir directament al metge?

Encara que en la gran majoria de casos sigui així, cal estar pendent d'alguns senyals. Andrés Casanova i Pablo Hernández, dermatòlegs de l'Hospital General de València, assenyalen que després de les picades és molt normal patir algun tipus de lesió inflamatòria a la pell. En aquests casos, podria trigar entre 5 i 7 dies a desaparèixer.

Foto d'una noia amb una picada de mosquit.
Les picades solen desaparèixer soles al cap d'uns dies | Getty Images

Ara bé, si veiem que la picor o la inflamació no desapareixen amb el pas dels dies, haurem de prendre altres mesures i demanar ajut mèdic. En aquest sentit, si ens trobem davant d'una reacció local el més probable és que ens receptin determinades cremes o pomades que continguin corticoides i/o antihistamínics.

És important que el personal mèdic pugui veure i valorar cada cas. Davant d'una picada insistent podríem caure en el perill que es tornés a infectar i llavors caldria un tractament antibiòtic. Evidentment, si sentim sensació d'ofec cal demanar ajuda immediata.