Formigues en una cuina

Col·loca una espècie en un bol i deixa'l a la finestra: les formigues no s'aproparan

A més dels mosquits, no hi ha dubte que les formigues a casa també poden resultar molt molestes

Tot i que la presència de formigues a casa no és motiu de preocupació, ja que aquests insectes són inofensius per a la salut, sí que poden ser molt molestes. De fet, atès que s'infiltren a les esquerdes més petites per trobar menjar, el seu desagradable costum d'ocupar el nostre rebost genera moltes molèsties.

Quan apareixen les formigues a casa? A l'hivern o la primavera?

Cal tenir en compte que, en plena natura, les formigues sobreviuen l'hivern enterrades profundament a terra. Surten a la superfície a la primavera i comencen les seves activitats novament.

Formigues transportant grans d'arròs
Tenir formigues a casa pot resultar molt molest | GETTY IMAGES

Però si les veiem a casa durant l'estació freda, això significa que tant el niu com la formiga reina són presents dins de casa nostra. O molt a prop dels fonaments.

Dit d'una altra manera, les formigues estan a la recerca tant de menjar com d'aigua. No obstant això, si només apareixen a la primavera i l'estiu, aleshores això pot ser un senyal que el niu i la reina estan fora de casa.

▶️ Vídeo del dia

És a dir, les formigues entren només per trobar menjar i no busquen establir-s'hi. A la primavera, les formigues també busquen calor, esperant que les condicions millorin a l'exterior.

És realment una infestació o una visita improvisada?

Els dubtes són més que evidents: Les formigues aguaiten el primer o segon pis? Altres es mouen en fila índia al llarg de les parets o al pis de la cuina? Com van arribar aquestes formigues allà? Ens hauríem de preocupar?

Tot dependrà del que observem. Per exemple, algunes formigues poden aparèixer aïllades, com explorant una habitació o l'ampit d'una finestra. En general, són formigues «treballadores» encarregades de l'avituallament. Més rarament podríem observar una formiga reina buscant un refugi on fundar la seva colònia.

Formigues en un sòcol
La presència de formigues a casa teva es podria atribuir a diferents raons | GETTY IMAGES

Si, per contra, apareixen formigues deambulant en gran quantitat per un determinat lloc, de forma contínua i molesta, aleshores ens trobem davant d'una infestació.

A més, si apareixen formigues alades, que surten per les esquerdes de les parets o del sostre, indicaria la presència d'una colònia de formigues dins de casa. O a prop dels fonaments.

Quin truc pot ajudar a mantenir les formigues allunyades de la nostra finestra?

Curiosament, hi ha alguns remeis útils molt interessants que, a més de senzills, poden ser tremendament efectius contra les formigues. I, per mostra, el remei que et proposarem a continuació és molt útil quan observem formigues a casa.

Imatge d'un recipient amb orenga molit
L'orenga, una espècie ideal per mantenir allunyades les formigues | Getty Images

Sabies que a les formigues no els agrada l'orenga? Per aquest motiu algunes persones col·loquen orenga a l'ampit de les finestres. Però si realment volem allunyar les formigues de casa, el millor és col·locar fulles d'orenga a l'interior d'un bol i situar-lo en els diferents ampits de les finestres. Segons sembla, l'orenga actuaria com un repel·lent per a les formigues. De manera que ens podria ser molt útil a l'hora de mantenir-les allunyades de casa.

Què més hi podem fer?

Si voleu intensificar l'efecte de l'orenga, sempre podeu optar per utilitzar altres mètodes casolans com els següents:

1. Cafè molt

Col·loca les restes de cafè a la part inferior de la finestra. La seva acidesa evitarà que les formigues entrin a casa teva.

2. Guixos

Simplement has de dibuixar una línia gruixuda amb guix a l'ampit o al balcó. Curiosament, podrien no entrar més formigues, ja que la línia actuarà com a barrera.

3. Llimones

Talla rodanxes de llimona i col·loca-les a prop dels punts d'entrada. L'acidesa de la llimona espantarà les formigues.

Foto d'unes llimones.
L'àcid de la llimona és clau per repel·lir les formigues | Getty Images

4. Canyella

Sabies que l'olor de canyella espanta les formigues? Simplement has de col·locar branques de canyella en llocs estratègics.

5. Espígol

Tot i que gaudim amb l'aroma a lavanda, a les formigues no els agrada gaire. Per tant, col·loca branques o bossetes d'espígol on solen aparèixer.