Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb paella amb dos ous fregits i cercle vermell amb el xef José Andrés

Fixa't en les clares: el secret de José Andrés per fer els millors ous ferrats

Si t'agraden els ous ferrats tant com a nosaltres, no et pots perdre el truc del popular i reconegut xef

Els ous ferrats són d'aquells plats senzills i deliciosos que mai fallen, ja sigui per acompanyar unes patates, un filet o una amanida, o simplement per mullar pa al rovell. Però no tots els ous ferrats són iguals, i hi ha alguns trucs que poden marcar la diferència entre un de normal i un d'espectacular.

Un d'aquests trucs ho ha revelat el famós xef José Andrés al seu canal de YouTube, on ens ensenya com fer els millors ous ferrats del món. Segons el cuiner asturià, el secret és a la clara, que ha de quedar cruixent i esponjosa, com un suflé, embolicant un rovell líquid i cremós.

Com aconseguir unes clares cruixents i esponjoses?

Per assolir aquest efecte, José Andrés ens dona una pista molt senzilla: cal trencar l'ou sobre una superfície plana, com una taula de tallar o el taulell, en lloc de sobre la vora d'un plat, un got o la paella. D'aquesta manera, evitem que la closca es trenqui massa i faci malbé la membrana que protegeix el rovell.

Cooking Tip: Crack an Egg! | Longer Tables with José Andrés | José Andrés Media

A més, en trencar l'ou sobre una superfície plana, aconseguim que la clara es distribueixi de forma més uniforme al voltant del rovell, cosa que en facilita la cocció i la textura. Així, en llençar l'ou a l'oli calent, la clara s'inflarà com un globus i es daurarà per fora, mentre que el rovell es mantindrà intacte i sucós.

Millor encara, es tracta d'una opció segura perquè així evitem que part de la closca caigui a l'interior del nostre ou, amb els riscos que això comporta. El risc és encara més gran quan part de la closca està bruta.

Què més necessitem per fer els millors ous ferrats?

A banda d'aquest truc per trencar l'ou, José Andrés ens dona altres recomanacions perquè surtin perfectes; com fer servir ous molt frescos, preferiblement ecològics o de gallines camperes.

També cal fer servir oli d'oliva verge extra de bona qualitat. L'oli d'oliva dona un sabor i una aroma inigualables als ous ferrats, a més d'aportar-los greixos saludables. Cal fer servir una quantitat generosa d'oli per cobrir bé l'ou i fregir-lo pels dos costats.

Persona tirant oli calent amb escumadora a ou ferrat
Banyeu a l'ou amb l'oli calent perquè surti perfecte! | Youtube: Daily Meal

Tal com passa amb les croquetes, és aconsellable escalfar bé l'oli abans de llençar l'ou. L'oli ha d'estar molt calent perquè l'ou es fregeixi ràpidament i quedi cruixent per fora i tendre per dins.

Inclinar la paella en llençar l'ou també és útil. José Andrés aixeca el mànec per formar un toll d'oli on deixa caure l'ou. D'aquesta manera, evita que l'ou s'escampi per tota la paella i es concentri en una zona.

I, finalment, moure la paella durant la cocció, amb ajuda d'una escumadora o una cullera, podem banyar l'ou amb l'oli calent perquè es cuini per dalt sense haver de capgirar-lo. També podem moure la paella amb compte per evitar que l'ou s'enganxi o es cremi.

Si t'encanten els ous ferrats tant com a nosaltres, seguint el consell de José Andrés i altres trucs que t'hem donat, podràs fer uns ous ferrats perfectes. Amb unes clares cruixents i esponjoses i uns rovells líquids i cremosos. Què esperes per provar-los?