Muntatge amb una imatge d'una benzinera i un cercle amb una mà subjectant un sortidor repostant un cotxe

Els clients de Repsol, BP, Galp o Cepsa, en xoc: el que ha passat a les estacions

Els conductors s'emporten una sorpresa molt desagradable en proveir a Repsol, Galp, BP o Cepsa

Els conductors que aquests dies hagin repostat a les estacions de Repsol, Cepsa, BP o Galp s'hauran endut una sorpresa molt agradable. Possiblement no comptessin amb el que està passant.

El preu dels combustibles continua disparat i, a mitjans d'agost, ja ha assolit els màxims anuals. Acumula, a més, la cinquena setmana seguida a l'alça, i tampoc no es preveu una estabilització a curt termini.

Omplir el dipòsit cada cop resulta més car. Un dièsel, amb una capacitat mitjana de 55 litres, suposarà un desemborsament de 85,36 euros. Això implica 6,88 euros més que a l'inici de l'estiu.

Costa un 8,8% més respecte al 19 de juny passat, quan el cost s'elevava fins als 1,427 per litre. En aquests moments ja s'abona a 1,552 euros. Tampoc es queda enrere en aquest sentit la benzina, publica La Razón.

Muntatge amb una persona posant gasolina al cotxe i un cercle amb una mà subjectant diversos bitllets d'euro
El preu de la gasolina fa cinc setmanes que puja | Getty Images, Maria Sbytova

Si escau, l'increment ha estat del 5,3%, passant dels 1,596 euros per litre fins als 1,68. L'ompliment del tanc provocarà una despesa de 92,4 euros, fet que suposa una pujada de 4,54 euros.

Per la seva banda, als dièsel, serà de 2,75 euros més en comparació de la darrera referència. Aquestes dades s'extreuen del Butlletí Petroler de la Unió Europea i inclou informació de més de 11.400 benzineres del país.

35 dies consecutius pujant

A la primera meitat de l'estiu, el preu de la benzina i el dièsel ha experimentat un important augment. I això que durant començaments de juliol hi va haver una lleugera reculada. Però es tractaria d'un simple miratge.

Ara acumula 35 dies seguits a l'alça. Però en analitzar tot això no ens podem quedar únicament en el preu final. Aquests valors amaguen alguna cosa més que no pot passar desapercebut per als clients de Repsol, Cepsa, BP o Galp .

Avui en dia resulta més car el proveïment de benzina que fa un any. Aleshores se situava en els 1,86 euros el litre, però, s'abonava 1,66 euros per la bonificació de 20 cèntims del Govern . En aquests instants, com indica aquest mitjà, hi ha una mica més d'un cèntim més cara que fa dotze mesos.

La situació del dièsel és diferent, ja que els usuaris d aquest tipus de carburant paguen fins a 10 cèntims menys respecte a fa un any. Amb l'ajuda estatal el seu preu arribava als 1,654 euros, que suposarien 1,864 euros sense.

Un conductor proveint-se en una gasolinera Cepsa al costat del seu cotxe blanc
No es descarta que els carburants arribin als 2 euros el litre | Europa Press

Valors que conviden al pessimisme

El descompte de 20 cèntims sobre el litre de combustible es va deixar d'aplicar el 31 de desembre passat. En aquella època, el carburant s'havia estabilitzat en uns valors relativament acceptables. Però la situació es pot considerar novament preocupant.

Des de començaments de gener fins ara, el preu de la gasolina ha pujat un 21,5%, davant del 6,37% del dièsel. Però no cal remuntar-se a temps enrere per comprovar el comportament a l'alça dels carburants. L'encariment de la gasolina un mes va ser del 5,4%, mentre que el gasoil ho va fer en un 8,8%.

En qualsevol cas, aquests valors es troben encara molt llunyans dels registrats el juny de l'any passat. En aquelles dates es van registrar màxims històrics al nostre país. La gasolina costa un 13,4% menys i el dièsel un 18,3%.

No podem passar per alt que la benzina va assolir els 2,128 euros per litre el 26 de juny del 2022. Amb l'ajuda del Govern de 20 cèntims va quedar reduïda a 1,928 euros.

Per part seva, el gasoil va arribar als 2,1 euros, que es va traduir en 1,9 amb la bonificació. Ara, els conductors assumeixen amb resignació aquest increment imparable. La barrera dels 2 euros el litre es troba cada cop més propera.