Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de les taquilles del Carrefour.

La complicada situació dels hipermercats Carrefour a Espanya: ningú en parla

Sols comprar a Carrefour? Tot i que molts pensen que està tenint èxit per la crisi, en realitat la seva situació és complicada

Carrefour, enmig d'una crisi econòmica, va proposar la seva «cistella bàsica», amb la qual intentava atraure un cert sector del govern espanyol. Tot i això, la cadena de supermercats no està passant pel seu millor moment.

Va ser al mes de setembre quan la cadena de supermercats Carrefour va sorprendre molts clients amb la coneguda com a «cistella bàsica», segons la qual contindria aliments de primera necessitat, a un preu fix.

Tot i això, els clients aviat no van trigar a denunciar «l'engany», perquè per ser bàsica hauria de contenir alguns dels aliments bàsics de primera necessitat. I això no va passar.

Per exemple, la mal anomenada «cistella bàsica» no contenia ous, carn, llet, llegums o peix. Com de segur sabràs, tots formen part del grup d'aliments bàsics que qualsevol persona hauria de seguir a la seva dieta diària.

I no només això: part de la competència també va criticar la idea de Carrefour, en demostrar que, en realitat, 12 dels 30 productes inclosos originalment en aquesta falsa «cistella bàsica» eren més cars que els originalment oferts per altres cadenes. Però els problemes per a Carrefour no es queden aquí. I és que segons hem sabut recentment, el seu negoci no va tan bé com alguns pensen.

Què està passant amb la facturació de Carrefour?

A més de la mala idea del «cistell bàsic», unit a les crítiques de cert sector del Govern, molts pensen que Carrefour s'estaria «forrant» amb l'actual crisi i la pujada dels preus dels aliments.

Però, de fet, no seria cert. I és que encara que alguns pensin que a aquesta cadena de supermercats li està anant millor ara mateix, en l'actual context econòmic no és així.

Cistella de la compra a un supermercat
La situació d'aquesta companyia és complicada. | Getty Images

Per exemple, de gener a setembre del 2022, les vendes d'aquesta empresa al nostre país van augmentar un 8,7% per sobre de la pujada del 6,7% observada a França, o del repunt del 7,1% registrat a Itàlia.

Però, com assenyalen els experts, una cosa són les vendes i una cosa molt diferent els beneficis relacionats a aquestes vendes. De fet, segons el compte de resultats, en realitat els beneficis són molt estrets.

Tot i que l'empresa va obtenir unes vendes totals el primer semestre del 2022 de 43.420 milions d'euros, el marge operatiu amb prou feines va assolir un 2,1%. Dit d'una altra manera, només va obtenir un retorn sobre la inversió efectuada de 814 milions d'euros.

Quins van ser els guanys nets reals?

Tenint en compte el que s'ha indicat, la companyia amb prou feines va obtenir un guany net de només 250 milions d'euros. Això suposaria uns guanys nets que únicament suposarien el 0,6% de les vendes netes.

A Borsa, la cotització de la companyia també mostra una cosa semblant. Fa un any els títols es negociaven vora dels 18 euros, i al maig va arribar a ser de 21 euros. Però després de la pèrdua, el títol va arribar a tocar mínims a l'octubre i va arribar als 14 euros.

Bitllets de 50€
La situació de la companyia actualment és complicada. | GETTY IMAGES

D'altra banda, al tancament del primer semestre del 2021, les obligacions financeres arribaven als 5.525 milions d'euros. En el mateix període del 2022, es va acabar amb un passiu de 6.533 milions.

Hem sabut que l'augment del deute corporatiu ha superat els 1.000 milions d'euros. Si tenim en compte tot allò indicat, és evident que la situació no és gaire positiva.

I és que mentre que la percepció pública de la companyia s'ha arribat a deteriorar, els marges s'han reduït encara més i no remunten. A més, la cotització de les seves accions s'ha desplomat i el deute ha augmentat.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp