Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb persona subjectant una ouera en un supermercat i cercle vermell amb rovell d'ou amb puntet vermell

Si compres ous al supermercat i tenen punts vermells, pren nota: què significa

Encara que podem pensar que no són segurs, si els cuinem adequadament no hi haurà cap mena de problema

Els ous són bàsics en l'alimentació de moltes persones, pel seu alt valor nutricional, la versatilitat i el baix preu. Malgrat això, de vegades ens trobem amb algunes sorpreses en obrir-los, com els punts vermells que apareixen al rovell a la clara. Què són i què impliquen per a la nostra salut?

Tot i que és cert que sempre ha estat envoltat de mites, i creences sense fonament, l'ou continua sent un dels aliments estrella de la cuina. Especialment, a moltes llars del nostre país.

Però en algunes èpoques va ser molt injuriat. En aquest sentit, sens dubte, un dels mites més comuns té a veure amb el consum regular d'ou i el nostre nivell de colesterol en sang. És realment tan dolent com ho pinten?

Un estudi publicat a The American Journal of Medicine va donar llum sobre la relació entre el consum diari d'un ou i un risc més baix de malaltia arterial coronària. Reforçant la noció que un ou al dia pot formar part d'una alimentació saludable.

Tot i això, a mesura que el consumim, és normal que ens sorgeixin alguns dubtes. Per exemple, què vol dir que un ou tingui punts vermells? Podem consumir-los amb normalitat? Ho descobrim.

Per què apareixen punts vermells a l'ou?

Els punts vermells que veiem als ous són taques de sang o de carn que s'originen per petits trencaments dels vasos sanguinis de la gallina. Principalment durant l'ovulació o el transport dels òvuls per l'oviducte.

Aquestes taques són més freqüents als ous de closca fosca, i als que es compren directament al productor, sense passar per un control de qualitat. Aquestes taques no indiquen que l'ou estigui fertilitzat ni que tingui algun problema sanitari. Són un defecte natural que afecta menys de l'1% dels ous comercialitzats.

Podem menjar aquests ous sense risc?

Sí, sempre que els cuinem adequadament i evitem prendre'ls crus o poc fets, podem prevenir una possible intoxicació per salmonel·la o altres microorganismes. Les taques de sang o de carn no afecten el sabor ni el valor nutricional de l'ou, només el seu aspecte.

Els ous són un aliment molt saludable i, per això, no hem de deixar de gaudir d'aquest aliment tan complet i variat per culpa d'uns punts vermells que no tenen gens d'importància.