Gerra cervesa freda

Compte amb prendre la cervesa amb gerra o copa gelada a l'estiu: el que et pot passar

Tot i que és una pràctica molt comuna, prendre la cervesa gelada pot tenir conseqüències negatives

Sens dubte, és una de les begudes més servides, tant durant els dies de calor com la resta de l'any. La cervesa no només ha esdevingut en tot un símbol de bars i restaurants, sinó també en un símbol del nostre país.

Com veiem als anuncis, sembla que la millor manera de consumir-la és quan està molt freda. Per això, a molts llocs la serveixen en gerra o copa gelada. Aquesta pràctica, però, podria ser perillosa.

Els riscos de beure cervesa en copa o gerra gelada

Una de les coses més importants a l'hora de gaudir d'una bona cervesa és la temperatura a què se serveix. Els consumidors prefereixen ingerir cerveses que els aportin frescor, però quins són els perills de beure cervesa en copa o gerra gelada?

Imatge d'una cervesa sobre una taula.
Conèixer tots els riscos de consumir la cervesa molt freda és essencial per evitar-los. | Getty Images

1. La cervesa pot agafar l'olor d'altres aliments

El primer risc a què ens enfrontem quan ens serveixen una cervesa en una gerra gelada té a veure amb el mateix congelador. Al seu interior, la gerra haurà estat en contacte amb altres aliments, com ara la carn o el peix.

Això que, a priori sembla no tenir importància, farà que la gerra adquireixi el sabor dels aliments esmentats, cosa que es podria traspassar a la mateixa cervesa, un fet que resulta ser poc agradable.

2. Canviarà la textura

En segon lloc, un altre risc és que la textura de l'escuma pot canviar quan entri en contacte amb el líquid de la cervesa. En conseqüència, acabarà trencant l'harmonia de la beguda i en disminuirà la cremositat. En cerveses de bona qualitat, això pot resultar fatal.

3. El sabor quedarà apagat

En un blog cerveser, José L. Corral relata que servir una cervesa tant en gerra com en got gelat dissiparà els sabors. Ell mateix explica que: «El gel de la copa altera la textura de l'escuma, a més de deixar, en molts casos, trossets que alteren la sagrada superfície de la cervesa».

La temperatura adequada per a la cervesa

Ara que coneixes els riscos de prendre una cervesa gelada, potser t'estàs preguntant quina és la temperatura adequada per servir-la. Això dependrà, en gran part, de la varietat de beguda que es consumeixi.

Les Lager, per exemple, s'han de servir molt més fredes que les Ales. Les cerveses fortes o amb més gradació d'alcohol necessiten més temperatura. D'aquesta manera, s'apreciaran millor tots els matisos.

D'altra banda, les cerveses fosques també necessiten una temperatura inferior a les clares. És a dir, és millor que estiguin més fredes que normalment en el moment de servir-les per compensar la diferència de temperatura amb el got.

En cas que una cervesa estigui excessivament freda, tots els aromes fruiters desapareixeran. No obstant això, si està molt calenta, les aromes secundàries i l'alcohol es convertiran en les principals. Per tant, hem de cercar un punt mitjà que ofereixi al consumidor poder gaudir al 100 % de la cervesa.

Com a remei, cada vegada són més les marques que inclouen al seu etiquetatge la temperatura òptima per a les seves cerveses. Normalment, el rang general es troba entre els 4 i els 12 graus.