Picada de mosquit

Compte amb la temuda mosca negra: el millor truc per a evitar les doloroses picades

No hi ha res més molest que la picadura d'una mosca negra, especialment quan fa calor i ens trobem a la platja o vora un riu

Si alguna vegada heu anat al riu, és possible que t'hagis trobat amb la molesta presència de les mosques negres. Tot i que, aparentment són inofensives, la veritat és que cada any es documenten un gran nombre de visites a l'hospital causades per la seva picadura. Si voleu evitar passar per aquest incòmode procés, és recomanable seguir una sèrie de pautes útils per allunyar-les.

Com són les mosques negres?

Les mosques negres tenen una mida d'1 a 5 mm, potes curtes i ales amples. Tenen una forma lleugerament geperuda, especialment les femelles. Encara que generalment són de color fosc, les diferents espècies poden ser de color negre, taronja groguenc o gris-marró.

Les femelles estan dotades de peces bucals per mossegar. Serveixen per tallar la pell d'aus i mamífers per tal de recollir-ne la sang, que després és succionada en un canal buit.

Els mascles no mosseguen i poques vegades es veuen. Tots dos sexes consumeixen nèctar que els proporciona energia per volar, mentre que les femelles utilitzen els nutrients de la sang per produir ous.

Imatge d'una mosca negra
Les picadures de la mosca negra són extremadament doloroses. | Getty Images

Per què «piquen» les mosques negres?

Les mosques negres poden ser força molestes per als humans i els animals. La majoria s'alimenten de sucs vegetals, però algunes de les femelles són hematòfagues, és a dir, es nodreixen amb sang. Així ho demostren picant incansablement tant humans com animals.

Tot i que parlem de les seves picades, en realitat, ens mosseguen amb les mandíbules. Per això, les seves mossegades poden ser realment doloroses i molestes. Encara que al principi és normal no sentir res, un cop passat l'efecte analgèsic de la mosca, es pot experimentar un dolor intens.

Solen centrar les seves picades al voltant dels canells, els turmells, la cintura, el coll i el naixement de les cames. El rastre de la mossegada deixa un petit bony i una gota de sang, similar al d'altres insectes.

Mentre que, al nostre país (així com a Amèrica del Nord), les mosques negres no tendeixen a transmetre cap malaltia, a altres regions com a Àfrica o Amèrica Central, poden transmetre oncocercosi. Aquesta malaltia afecta, sobretot, els ulls i la dermatitis.

Com evitar que ens piquin les mosques negres?

Segurament t'estigues preguntant com podem evitar que et mosseguin, per això us recomanem una sèrie de consells que podrien ser útils.

1. Repel·lir i eliminar mosques

Col·locar en una tassa unes gotes d'oli essencial d'alfàbrega, gerani o herba llimona ajuda a mantenir allunyades les mosques. Tot i això, sempre pots optar per l'ús de tires adhesives, insecticides o matainsectes.

2. Prevenint la invasió

Per evitar l'aparició de mosques, només cal seguir algunes bones pràctiques: guardeu correctament els aliments en recipients tancats. També són particularment aficionades a les àrees humides com aigüeres i desguassos d'aigüeres. Per tant, s'ha de tenir cura de mantenir les aigüeres tan seques i netes com sigui possible. Així mateix, és important tancar la tapa de les escombraries molt bé.

3. Usar olis essencials

És molt útil fer servir olis essencials. Entre ells, destaca la utilitat del de gerani rosa, alfàbrega, herba de llimona, menta, lavanda o, fins i tot, eucaliptus. A més, aquests olis hi jugaran un doble paper: perfumaran la teva llar i repel·liran les mosques. Així que depèn de tu triar l'olor que prefereixis.

4. Escollir plantes per repel·lir mosques

Les plantes són excel·lents repel·lents de mosques, però quines? La lavanda, menta, alfàbrega o l'eucaliptus tendeixen a desprendre olors potents que les mosques avorreixen.

El truc és senzill: només cal col·locar els tests a l'ampit de la finestra perquè no entrin les mosques. A més de repel·lir mosques, les teves finestres estaran decorades amb plantes boniques!