Imatge d'una cullerada d'oli

El superaliment ric en antioxidants que preserva la memòria dia a dia

Replet d'antioxidants, i també de greixos saludables, no pots perdre't un dels aliments ideals per protegir la memòria

Tant si patim una malaltia relacionada amb ella o no, el més lògic és voler preservar la nostra memòria intacta. Per sort, cada cop són més els estudis centrats en l'àmbit de les malalties neurològiques i què podem fer per intentar prevenir-ne l'aparició.

Seguint en aquesta línia, un nou estudi ha confirmat que un aliment 'espanyol' podria ser la clau per mantenir les funcions de la nostra memòria intactes. A més a més, la solució vindria de la mà d'un producte que gairebé tots tenim a casa.

Com podem cuidar la nostra memòria?

La veritat és que comptem amb alguns hàbits saludables i beneficiosos per a la salut de la nostra memòria. Per tant, no dubtis a posar-los en pràctica.

1. Practica exercici físic de forma regular

La pressió arterial alta és un factor de risc important per al deteriorament cognitiu i la malaltia de l'Alzheimer. Si practiques algun esport, l'exercici disminuirà la pressió arterial. També ajudarà a secretar neurotransmissors beneficiosos per al cervell com la dopamina o la serotonina.

Dues dones amb roba de fer esport
L'exercici és ideal per prevenir el desenvolupament de l'Alzheimer | Getty Images

Cal destacar que no hi ha esport millor que un altre: caminar, córrer, anar amb bicicleta, tenis, etc. Tots els esports són bons per a la memòria i el cervell. Però l'important és registrar la pràctica d'activitat física a llarg termini: és ideal practicar entre 30 i 60 minuts d'exercici al dia.

2. Mantenir una bona qualitat del son

Una bona qualitat de son es defineix per l'alternança entre fases de son profund i fases de son lleuger. El somni té aquesta increïble capacitat de poder 'netejar' el cervell, durant les fases de son profund, de les proteïnes tòxiques que hem acumulat durant el dia.

L'aliment ric en antioxidants que més ens protegirà

La veritat és que un nou estudi ha trobat que l'oli d'oliva verge extra, ple d'antioxidants, ajudaria a protegir les cèl·lules. Especialment contra l'envelliment i malalties cardiovasculars. Aquest benefici es traduiria, concretament, que és molt útil per preservar la memòria i protegir el cervell, especialment contra la malaltia de l'Alzheimer.

I és que un nou estudi en ratolins, publicat a Aging Cell, va trobar que l'oli d'oliva verge extra pot protegir contra la taupatia. I més concretament contra la demència frontotemporal, que és un tipus de taupatia.

Imatge d'un recipient ple d'oli d'onagre i les seves flors corresponents
L'AOVE és un producte ric en antioxidants que combat l'Alzheimer | Getty Images

Les taupaties consisteixen en l'acumulació gradual d'una proteïna anomenada tau al cervell. Això influeix en la disminució de la funció mental i apareix demència. Com que la malaltia de l'Alzheimer, a més a més, és una forma de demència, no hi ha res millor que consumir habitualment oli d'oliva verge extra.

El millor de tot això és que els beneficis no només es limiten a la prevenció de malalties neurològiques. «L'AOVE ha estat part de la dieta humana durant molt de temps i té molts beneficis per a la salut, per raons que encara no entenem completament», ha declarat un dels investigadors de l'estudi.

La pèrdua de la memòria

Primer, és important saber destriar entre els oblits casuals i aquells que es repeteixen de forma repetida durant el temps. En general, la persona que perd la memòria s'oblida que l'està perdent, i en aquest cas són els familiars els qui se n'adonen.

És quan ens podem trobar amb la malaltia de l'Alzheimer. Això sí, sovint hi ha errors de diagnòstic, especialment en persones que encara són joves.

L'aparició de l'Alzheimer es pot atribuir a la depressió o l'esgotament quan el pacient sent íntimament que se li escapa alguna cosa. Pensar en aquestes opcions pot evitar retards en el tractament, per això moltes vegades les malalties neurològiques es diagnostiquen tardanament.

D'altra banda, cal recordar que la hipertensió arterial, la diabetis i la hipercolesterolèmia són els tres principals factors de risc de malalties neurodegeneratives i vasculars.