Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bol amb sal

Tots els anys de vida que perdem cada vegada que posem sal als nostres àpats

Un nou estudi publicat revela el risc per a la salut de consumir sal

L'ús de la sal ja es remunta per l'Edat de Bronze, moment en què se'ls va acudir utilitzar uns vidres blanquinosos per mantenir el peix i la carn durant dies. Tot i que fa 4.000 anys les nocions d'aquest mineral eren pràcticament nul·les, sembla que al segle XXI ens hem començat a preocupar pel seu ús. Per això, cada cop més en disposem d'informació.

La sal: imprescindible, però mortal

Segons la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN): «La sal és indispensable per a la vida, però també sembla tenir un efecte perjudicial per a la salut si es consumeix en excés. S'ha de controlar perquè un consum excessiu afecta negativament la pressió arterial i aquesta provoca malalties cardiovasculars (infarts cerebrals, infarts cardíacs)». Per si no n'hi hagués prou, l'abús de sal està associat a malalties com ara l'osteoporosi, la litiasi renal o el càncer.

Així mateix, un estudi publicat per l'European Heart Journal, en què han participat 500.000 britànics de mitjana edat, ha aportat uns resultats insospitats. Les investigacions han conclòs que afegir sal als aliments ja cuinats pot arribar a retallar dos anys de vida als homes i un i mig a les dones.

Un metge amb una tauleta a la mà fent una consulta
L'abús de sal està associat a malalties com ara l'osteoporosi, la hipertensió o el càncer. | Eurecat

Què li passa al nostre cos quan consumim sal?

La sal, com ja s'ha explicat, és un bon retenidor de líquids i, per això, un consum mínimament elevat suposa una càrrega addicional per al cor i els vasos sanguinis, fets que causen l'augment de la pressió arterial.

A més, l'excés de sal té un risc afegit al funcionament adequat del cervell. Concretament de l'hipotàlem, que és l'encarregat d'evitar elevacions de la pressió arterial amb l'alliberament d'una hormona anomenada vasopressina.

La presència de la sal al nostre dia a dia

D'entre les principals funcions que fa la sal als nostres aliments hi ha la conservació, la deshidratació, per emmascarar sabors degradables, la retenció d'aigua o donar sabor als nostres plats.

Tot i això, experts com Ramón Estruch, investigador de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid, aposta per substituts a la sal, com ara l'oli d'oliva per potenciar sabors.

Cal destacar que tan sols el 20% de la sal que es consumeix s'afegeix a la cuina o a la taula, mentre que el percentatge restant pertany a allò que es coneix com a «sal invisible». Aquesta sal és la que prové dels aliments, encara que dins aquesta darrera trobem una distinció entre la sal natural i la sal afegida als productes ultraprocessats. És a dir, el percentatge més alt de sal de la nostra dieta és aquell menys saludable.

Consells per reduir la sal dels nostres plats

Com en tots els aspectes de la nutrició, les necessitats d'aquest mineral varien segons els factors com l'edat, el sexe, el pes o l'estat de salut. Tot i això, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana 5 grams de sal al dia per a una persona adulta amb una vida sana, una quantitat equivalent a una cullereta de cafè plena.

Malgrat aquestes recomanacions, s'estima que la població espanyola supera pràcticament el doble el màxim recomanat. Segons les dades de l'AESAN, es consumeixen de mitjana 9,7 grams de sal al dia per persona.

Si creus que excedeixes la quantitat de sal recomanada, a continuació, et deixem uns trucs per reduir al màxim el consum de sal en les nostres vides:

  • No afegiu sal als aliments, als guisats o a les amanides. Reemplaçar el sabor amb herbes, espècies, llimona, vinagre, pebre, all, etc.
  • Abocar la sal un cop servit i tastat el menjar, no s'ha de fer mentre es cuina.
  • Triar productes frescos sempre que sigui possible: carn i peix fresc, fruites i vegetals. Aquests aliments contenen poca sal.
  • Evitar aliments salats: fruits secs salats, aperitius, embotits, salsitxes, aliments enllaunats, sopes de sobre, pastisseria comercial, formatges curats, salses en sobre, etc.
  • Fixeu-vos en la quantitat de sal que apareix en l'etiqueta dels productes.
  • Renteu les conserves vegetals i els llegums abans d'utilitzar-los.