Cullera de fusta amb farigola

La coneguda espècia que causa furor: baixa les inflamacions i ajuda a digerir millor

Presenta una gran quantitat de beneficis i el seu valor nutricional és molt positiu per a la nostra salut

Cada vegada són més les persones a qui els agraden les herbes aromàtiques i és una tendència que no ens estranya en absolut. Presenten innombrables avantatges per al nostre organisme i molts no només ofereixen sabor o olor, sinó que també ens ajuden a superar refredats o millorar digestions.

A Catalunya en tenim una en concret que compta amb propietats úniques. De fet, és més que habitual trobar-la al nostre rebost, encara que el cert és que ignorem la major part dels seus beneficis. Vols veure de quina es tracta? Segueix llegint perquè et quedaràs sense paraules.

L'espècia típica de Catalunya i única al món

Dins de tota la varietat d'herbes aromàtiques existents, avui us volem parlar d'una en particular. És una planta que prové del nord d'Àfrica i també de la zona del Mediterrani. La seva aparença pot canviar una mica segons la varietat, ja que dins d'aquesta poden arribar a existir fins a 400 subespècies diferents.

Té forma d'arbust, el seu tronc és llenyós i les fulles són petites i arrodonides. A més, aquesta herba pertany a la família de la menta. Comences a endevinar de quina es tracta? Parlem ni més ni menys que de la farigola (Thymus, segons el seu nom científic).

Farigola
La farigola és una planta amb propietats aromàtiques i medicinals | Getty Images

Aquesta planta presenta excel·lents propietats per a la nostra salut i també és ideal per millorar diverses malalties. A més, el seu sabor i la seva olor la fan indispensable en molts àpats.

Com hem comentat, aquesta planta presenta múltiples subespècies, entre elles la farigola comuna, la farigola llimona o la farigola espanyola. La seva fulla i flora serveix com a condiment i també com a medicina, en molts casos.

Els usos i beneficis de la farigola

La seva història es remunta a l'era de les civilitzacions que poblaven la conca mediterrània. Ja a l'època dels grecs i els romans el seu consum era habitual. A l'antiga Grècia la farigola s'utilitzava com a encens o complement de bany. D'altra banda, els romans optaven per afegir-lo als seus formatges i begudes alcohòliques amb la finalitat de donar més gust.

Farigola
La farigola creix a Catalunya i altres zones del Mediterrani | Getty Images

No obstant això, una de les dades més curioses de la història és que a mitjans del segle XIV, durant la pesta negra, la gent recorria al seu ús per protegir-se d'aquesta malaltia. Alguns pares de la medicina, com Hipòcrates, també recomanaven utilitzar-la per tractar algunes malalties respiratòries.

Com podem veure, el consum i els beneficis ja han estat provats pels nostres avantpassats i actualment són molts els especialistes que segueixen recomanant la seva aplicació en determinats casos.

Així doncs, si ens trobem davant d'un refredat una opció seria fer-nos una infusió de farigola. Les seves propietats antitusives i antiespasmòdiques ajudaran a alleujar la irritació de les nostres vies respiratòries, a més a més d'afavorir l'expulsió de moc i flegmes.

Però no només això, el seu contingut en polifenols també fa que sigui el nostre aliat més gran si ens hem donat un cop o tenim una ferida. La seva acció antidolorífica ajuda a desinflamar les zones afectades.

També és un excel·lent remei si solem patir problemes digestius: inflor, dolor abdominal o gasos. El seu contingut en carminatives és idoni per combatre aquests símptomes.

Home agafant-se la panxa
La farigola ajuda a fer la digestió   | Getty Images

I finalment, també cal ressaltar-ne les propietats antioxidants i el benefici per al nostre sistema immunitari. Els radicals lliures són, en la majoria de casos, responsables del nostre envelliment cel·lular. Aquest fet podria també desencadenar determinades malalties i tipus de càncer. No obstant això, el contingut en polifenols ajuda a retardar aquests processos (a més de combatre l'oxidació).

El valor nutricional de la farigola

La farigola pot oferir múltiples propietats al nostre cos, la qual cosa fa que sigui una herba cada cop més consumida per la gent. D'aquesta manera, per cada 100 grams de farigola obtindrem els beneficis següents: 55 grams d'aigua, 14 grams de fibra, 20 grams d'hidrats de carboni, 5 grams de proteïna, 2 grams de potassi i 1 gram de sodi, calci, fòsfor i magnesi. A més, també és una herba rica en vitamina A, B6 i C.

Si vols beneficiar-te de totes les seves propietats, a més d'enfortir el teu sistema immune i proporcionar al teu cos vitamines i minerals essencials, t'animem a que incorporis la farigola a la teva dieta! Podràs fer-ho de forma original, ja que pots optar per afegir-la a les teves receptes o consumir-la mitjançant infusions i batuts.