Dues persones agafant-se la mà

El conegut aliment de l'esmorzar a casa nostra que ara vinculen amb el Parkinson

Un estudi ha analitzat la relació que hi ha entre les malalties neurodegeneratives i un conegut aliment

Només al nostre país, algunes malalties neurodegeneratives com el Parkinson es diagnostiquen any rere any. A Espanya, la incidència i la prevalença se situa de manera molt paral·lela a la resta d'Europa: almenys 300.000 espanyols pateixen aquesta malaltia. Ara, els estudis més recents vinculen un conegut producte de l'esmorzar amb aquesta malaltia.

L'aliment de l'esmorzar espanyol que vinculen amb el Parkinson

Que l'alimentació és un dels pilars fonamentals sobre la nostra salut, és una veritat que tothom coneix. Els sucres, els greixos i els aliments ultraprocessats són els que, sens dubte, més afecten el nostre organisme.

És per això que cada cop són més les persones que comencen a prendre consciència de tot el que consumeixen. I encara que no tots els aliments afecten de la mateixa manera, recentment s'ha posat en qüestió un dels més famosos: la llet.

Un grup d'investigadors de la facultat de Medicina de la Universitat de Nanjing (Xina), la Universitat de Szhou (Xina) i l'Institut de Medicina Ambiental de Karolinska (Suècia) han intentat aclarir els dubtes sobre el consum.

Actualment hi ha la hipòtesi que el consum de llet podria estar relacionat amb alguns tipus de malalties com el Parkinson. Per això, el grup d'investigadors va optar per fer un estudi amb l'objectiu d'establir la relació causal.

Primer pla de les mans d'un avi
Els resultats de diferents investigacions descobreixen que consumir llet pot traduir-se en sofrir Parkinson. | GTRES

Així, doncs, es van obtenir dades de diferents casos i controls d'estudis procedents de la població europea. Entre tots ells hi havia casos d'esclerosi múltiple, d'alzheimer i de Parkinson. L'estudi es va basar en un disseny aleatori mendelià, amb la finalitat d'evitar biaixos.

En aquest cas, es va avaluar l'associació causal entre la ingesta de llet amb aquestes tres malalties neurodegeneratives. Tot i això, el resultat d'aquest estudi es manté d'acord amb altres que també es van realitzar molt semblants.

Què diuen els estudis sobre la llet?

En aquest concretament, els investigadors van obtenir els resultats següents: com més ingesta de llet, menys risc de patir esclerosi múltiple i alzheimer. No obstant, sí que es va observar que com més ingesta de llet, més risc de patir Parkinson.

L'explicació que van trobar sembla que és deguda a una raó, i és a l'àcid úric. Aquest àcid, que és present a la sang, té un efecte protector contra el Parkinson. Tot i això, sembla que com més llet es consumeixi, més baixen els nivells d'aquest àcid, cosa que explicaria aquest resultat.

▶️ Vídeo del dia

És segur consumir llet avui dia?

És evident la necessitat de continuar estudiant i avançar en noves investigacions. Tot i així, els investigadors tenen clar que el consum de llet és una cosa segura i, a més, necessària. La seva aportació nutricional és essencial en qualsevol etapa de la vida.

Es tracta d'un aliment que ens aporta vitamines, calci i energia, imprescindible per mantenir-nos enèrgics i forts. També és ideal per enfortir els ossos i les dents, i sobretot per prevenir malalties com l'osteoporosi.

Got de llet
La llet, objectiu de nombroses investigacions. | Getty Images

A més, també és un aliment que ens ajuda a regular la pressió arterial i a reduir el colesterol dolent. Els seus àcids grassos en omega-3, així com els monoinsaturats, seran els nostres millors aliats per combatre aquestes dues afeccions.

Així doncs, us aconsellem que consumiu llet i els seus derivats làctics. De tota manera, és molt important que mantinguem un bon nivell de calci, ja que és essencial per al correcte funcionament del nostre organisme.