Imatge d'una dona amb mal de panxa.

Els 3 consells dels metges per prevenir i alleujar la digestió pesada

Les digestions pesades no passen perquè sí: algunes de les causes les podem modificar

Tenim un dinar amb la família, els amics, els companys de feina... Qui no ha acabat amb la panxa molt pesada?

La digestió pesada afecta el 20-40% de la població i ve acompanyada de símptomes a l'aparell digestiu. La seva aparició pot ser deguda a diverses causes, però la majoria està a la nostra mà poder canviar-les. Tu també ho pateixes? Avui et revelem algunes dades que et poden ajudar a controlar-ho!

Digestions pesades i lentes

L'aparició d'una digestió feixuga sol ser la conseqüència d'haver menjat més del compte. A més, alguns aliments i begudes poden afavorir la seva aparició, sobretot si no els solem menjar de manera habitual. Entre els símptomes més destacables hi ha el malestar abdominal, la sensació de plenitud i les nàusees i vòmits.

Quan això passa, és molt habitual que el nostre estómac s'inflami a conseqüència de no poder fer correctament la digestió. Per això, apareix el malestar general i la sensació de pesadesa.

Una persona amb mal de panxa.
L'acidesa estomacal pot ser dolorosa. | El malestar abdominal i la inflamació són símptomes molt habituals.
 

Hem de tenir presents que pair el menjar no suposa el mateix esforç per a unes persones que per a les altres. És important identificar quan es produeix aquest malestar i que símptomes l'acompanyen, ja que així el podrem tractar correctament.

Com evitar una mala digestió

Fran Sabal, una nutricionista especialitzada en gestió emocional i autora del llibre Nutrición Emocional proposa alguns tipus que ens poden ajudar a l'hora de dinar i així evitar la digestió pesada. Abans de cada àpat, l'especialista recomana beure un got d'aigua. D'aquesta manera evitarem menjar més quantitat de la necessària.

També posa èmfasi en fer respiracions abans de cada menjar, ja que emfatitza la importància de mantenir una respiració conscient per metabolitzar millor el menjar.

Noia bebent un got d'aigua
Beu aigua abans de menjar! | Getty Images
 

I, finalment, també ens explica que hem de prendre consciència mentre mengem. En aquest sentit, és important ser presents en el moment del menjar, i ingerir les quantitats justes i necessàries que el nostre cos demana per saciar-nos.

Aliments que ajuden a millorar la digestió

A més de seguir les pautes de Sabal, has de saber que hi ha certs aliments que són de fàcil digestió i ens poden ajudar en determinats moments.

Cada cop són més freqüents els diagnòstics de persones que pateixen la Síndrome de l'Intestí Irritable. En aquestes situacions, és més important que mai mantenir una alimentació correcta.

Alguns aliments saludables que ens poden ajudar a millorar la nostra digestió són l'arròs, el pollastre, la civada, la poma, el iogurt o el peix blanc.

Pomes de diferents classes
La poma és una fruita ideal que t'ajudarà a fer la digestió bé. | Getty Images
 

Finalment, és important remarcar que la flora intestinal és imprescindible per acabar la digestió d'aliments. La flora intestinal es pot veure danyada per molts motius, per això és important eliminar alguns hàbits que la poden fer malbé, com el consum d'alcohol i tabac, mantenir una vida sedentària o prendre antibiòtics.

Per què passen les digestions pesades?

Encara que poden existir diversos factors que influeixin en la digestió, la majoria de vegades sol predominar-ne un en concret: la mala alimentació.

Alguns aliments no saludables poden donar lloc a una digestió pesada, sobretot si els ingerim en grans quantitats. Els més habituals solen ser els processats, fregits, rics en greixos insans, dolços, brioixeria o alcohol.

Una dona menjant una hamburguesa i dolços
Els aliments processats poden causar problemes digestius. | Getty Images
 

No obstant això, també és important saber que a més la forma com es cuinen i, fins i tot, com s'ingereixen poden causar l'aparició d'aquest malestar. D'aquesta manera, si no masteguem correctament o no produïm prou saliva abans d'empassar-nos l'aliment, la digestió podria ser pitjor.

D'altra banda, les al·lèrgies o les intoleràncies alimentàries també podrien ser una causa d'inflamació i dolor abdominal, així com determinades patologies relacionades amb l'aparell digestiu. En aquests darrers casos, l'ideal és acudir al metge perquè ens ofereixi un diagnòstic.