Noia bebent un got d'aigua

Els consells de qualsevol metge digestiu per a començar a perdre pes de debò

Si et vols aprimar, has de tenir en compte alguns aspectes

L'obesitat és una malaltia que està present cada vegada més a la vida de moltíssimes persones. Només a Espanya, la taxa arriba fins a un 40%, una dada realment preocupant.

Alguns experts adverteixen que aquest problema està en auge, i que la majoria de persones que el pateixen ho tindran tota la vida. No obstant això, hi ha alguns factors que es poden modificar, i fer-ho és a les nostres mans.

El sobrepès i l'obesitat, un problema preocupant

Espanya presenta altes taxes d'obesitat, tant en adults com en infants. «Les dades diuen que la situació és molt dolenta», assenyala Fernando Rodríguez Artalejo, catedràtic de medicina preventiva i salut pública de la Universitat Autònoma de Madrid.

Detall d'una persona damunt d'una bàscula i una cinta de medir davant
L'obesitat s'ha convertit en una autèntica epidèmia | Getty Images

Aquestes dades apunten que el 40% dels nens d'entre 6 i 9 anys tenen sobrepès o obesitat. En conjunt, el 20% dels adolescents també presenten aquesta condició, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquestes dades són força preocupants, ja que situen Espanya com el quart país europeu amb més prevalença d'obesitat infantil.

L'evolució d'aquesta malaltia té com a conseqüència l'inici de moltes altres malalties que també hi estan relacionades, sobretot les cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

A més, una altra circumstància que també es dona en moltes famílies és el fet que aquesta problemàtica es perpetuï de generació en generació i, per tant, molts casos d'infants amb sobrepès possiblement deriven de pares que també en tenen.

Però no tot són males notícies. Avui us parlem d'algunes recomanacions fetes per digestòlegs que poden ajudar a perdre pes.

El principal consell: revisa l'estil de vida que portes

Per a començar a perdre pes, has de deixar enrere els hàbits poc saludables que t'obstaculitzen en el procés. Així doncs, has de reflexionar sobre com t'alimentes, per exemple. Has d'assegurar-te que segueixes els consells dels experts i menges regularment fruita, verdura, hidrats de carboni (llegums, cereals, arròs...), lactis i proteïnes (carn, peix o ou).

Imatge d'unes ampolles d'aigua.
És molt important mantenir-se hidratat | Getty Images

El consum de tots aquests aliments fa que tinguem variabilitat i, per tant, ens assegurem d'ingerir tots els nutrients necessaris. Pel que fa a l'hàbit de menjar, també assenyalen que l'ideal és fer-ho en plats de mida petita i no deixar a la vista altres aliments a taula. Sobretot els que no són tan saludables.

De la mateixa manera, és important que establim la rutina de menjar sempre al mateix lloc, i que no ho fem paral·lelament amb una altra activitat, com veure la tele.

Tot i que una bona alimentació és el pilar fonamental per a combatre els problemes de sobrepès i d'obesitat, l'exercici també ha de ser present al dia a dia. Afirmen que els exercicis aeròbics i de força són els millors per a cremar calories.

La causa principal de l'obesitat

En molts casos, el sobrepès i l'obesitat es poden deure a un desequilibri energètic entre les calories consumides i les gastades. D'aquesta manera, si ingerim molts aliments amb alt contingut en greixos i gairebé no fem exercici, el sedentarisme començarà a passar-nos factura.

Imatge d'una noia agafant-se la grasa abdominal de la panxa
Per a perdre greix, hem d'ingerir menys calories | Getty Images

La predisposició genètica, el consum de certs medicaments (com els corticoides o els antidepressius) també poden influir en el pes. A més, algunes patologies, com la síndrome d'ovari poliquístic o l'hipotiroïdisme, també hi poden estan involucrades.

No obstant això, aquests últims anys s'ha observat una tendència de casos de persones que pateixen algun problema psicològic, com estrès o ansietat. Aquests dos factors tampoc ajuden.

No hi ha cap secret: per a aprimar-nos necessitem menys calories

Robin Rivera i Jimena Abilés, especialistes de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) asseguren que per a perdre pes cal consumir menys calories de les que es gasten. Això sí, tampoc es pot fer de qualsevol manera.

Per a assegurar-nos que ho fem correctament i saludablement, és important que consumim la quantitat suficient de proteïnes, vitamines i minerals que el cos necessita.

Ho podem aconseguir planificant els menús i sent conscients que no ens hem de saltar cap àpat. Beure aigua també és indispensable, i n'hauríem de prendre entre 1 i 2 litres al dia.