Una dona agafant un producte del congelador d'un supermercat.

No te la juguis: els dies que pots tardar en menjar la carn que has descongelat

Descongelar la carn és un procés que cal fer amb molt de compte per evitar ensurts

Congelar la carn és la solució per conservar-la durant el màxim temps possible. Afortunadament, avui dia disposem de solucions tecnològiques que ens fan la vida molt més simple.

Gràcies als refrigeradors i congeladors, les intoxicacions alimentàries semblen cosa del passat. Ara bé, els microorganismes i patògens segueixen sent un perill real, sobretot si no es tenen en compte unes regles bàsiques.

Quant de temps aguanta un aliment descongelat?

Un dels principals dubtes que tenim és quant de temps dura en bon estat un aliment un cop descongelat. Per descomptat, no hi ha una resposta universal, ja que tot depèn de variables que controlem i d'altres que no.

Primer de tot, hem de tenir clar que la temperatura de congelació no mata els microorganismes. L'únic que aconseguim és alentir o aturar-ne el creixement. És per això que, un cop descongelats, aquests patògens reprendran el seu cicle vital i es reproduiran en massa.

Una bossa amb carn congelada.
És molt important descongelar els aliments correctament. | Getty Images 

Congelar no és sinònim de «vida útil eterna»

La caducitat dels aliments depèn de moltes variables, però el temps de congelació no compta. No podem pretendre allargar indefinidament la vida útil d'un aliment només congelant-lo. El que sí que és cert és que la data de caducitat que tenia l'aliment no es manté, gràcies a les baixes temperatures.

Els experts adverteixen que un error que no podem cometre per cap concepte és tornar a congelar els productes. Encara que no seria el mateix si ho fem després d'haver-lo cuinat. L'explicació és que les membranes cel·lulars queden seriosament danyades amb la congelació.

Això, d'una banda, treu molt sabor i textura a la carn, a més de restar propietats nutritives. Però, a més, aquest procés facilita la proliferació de gèrmens i bacteris. Un bon truc per salvar al màxim les propietats de la carn és deixar-la descongelar lentament, a la nevera.

Carn congelada.
Descongelar la carn amb aigua calenta beneficia els microorganismes. | Getty Images 

Quant dura la carn que hem descongelat?

Alguns aliments com la carn, una vegada congelats i descongelats, es deterioren molt més ràpid que si no haguessin estat congelats. Un cop ho estan, els talls sencers de carn, com les costelles o el rosbif, poden consumir-se durant els següents 5 dies. Tot això, naturalment, sempre que es conservin a la nevera.

Per gaudir d'aquests aliments durant més temps, es poden cuinar i refrigerar, cosa que ens donarà 3 dies més de marge. Si pensem a llarg termini, el millor serà congelar allò que hem cuinat.

Trucs per descongelar els aliments amb seguretat

És ben sabut que hi ha quatre formes de descongelar els aliments: al frigorífic, en aigua freda, al bany maria o al microones. Això sí, no has de precipitar-te i descongelar-ho tot. Les verdures es poden utilitzar directament congelades, igual que els aliments precuinats com els calamars o les croquetes.

Descongelar directament a temperatura ambient o amb aigua calenta pot resultar tremendament perjudicial. Durant aquest procés l'aliment pot entrar ràpidament en contacte amb els microorganismes i podem acabar intoxicats.

Verdura congelada.
La verdura congelada es pot cuinar sense que estigui descongelada. | Getty Images 

Els microorganismes troben a l'aigua que perd la carn durant la descongelació, rica en nutrients, el brou de cultiu perfecte. És molt més segur treure la carn del congelador 1-2 dies abans i deixar-la a la nevera.

Un últim truc que segur que t'anirà molt bé és el fet que els aliments frescos, un cop descongelats, es poden tornar a congelar amb una condició. Per això, t'has d'assegurar de cuinar-los a més de 70 graus centígrads. Així, eliminaràs la major part dels gèrmens i els bacteris, per la qual cosa serà segur tornar a guardar l'aliment al congelador.