Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un gelat de vainilla.

Consum retira d'urgència caixes populars de gelats a Catalunya: alerta al supermercat

Tres populars supermercats han retirat desenes de caixes de gelats de les seves neveres

Amb aquestes temperatures desorbitades i una picor econòmica per encendre l'aire condicionat, moltes vegades els clàssics mètodes per refrescar-nos són els més recurrents. Tota una varietat de textures i sabors que podrien ser la figura representativa de l'estiu: de terrina, cucurutxo o pal, de polo, els coneguts flash, etc. Sí, ho heu endevinat, parlem dels gelats.

Des de la seva invenció, encara incerta, aproximadament fa 4.000 anys, la millora de control a la producció ha fet augmentar el consum del gelat. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, «cada espanyol gasta, cada any, 12 euros en aquests aliments refrescants i consumeix una mitjana de 3,23 litres, més de la meitat entre juny i agost».

Només a Espanya, se sotmeten 149 milions de litres de gelat a controls de qualitat i producció estrictes perquè puguin anar directes als paladars dels consumidors. Tot i això, les alertes sanitàries van saltar ahir i les autoritats hi han demanat la retirada immediata d'uns gelats molt consumits.

Retiren gelats populars per una alerta sanitària

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha avisat les últimes hores d'una nova alerta alimentària que afecta, precisament, els gelats. Segons informen, s'ha trobat la presència de «cossos estranys» en diversos lots d'aquest producte refrescant de diferents marques. Amb un missatge clar que adverteix «no consumir-los», l'AESAN ha compartit, a més, un llarg llistat amb tots els lots que estan afectats.

Lidl i Aldi entre els supermercats afectats

L'alerta afecta lots concrets de quatre productes que podem trobar als congeladors dels nostres supermercats més habituals. Mercadona, Aldi i Lidl són les empreses que han estat produint i distribuint aquests productes refrescants. Les autoritats ja han ordenat a aquestes grans marques retirar els gelats afectats de la venda i la distribució als clients.

Gelats
Les autoritats sanitàries han trobat uns «cossos estranys». | Getty Images

Les autoritats sanitàries de Catalunya van ser les primeres a detectar la presència de «cossos estranys» en aquests gelats. Aquestes mateixes han donat la veu d'alarma a l'AESAN, adscrita al Ministeri de Consum, perquè difonguessin aquesta possible perillosa troballa a la resta del país. Tot seguit, l'agència espanyola es va posar en contacte amb les diferents multinacionals per procedir a la retirada dels lots de manera immediata.

Quins són els gelats que contenen «cossos estranys»?

Al comunicat oficial de l'AESAN s'especifiquen els quatre productes afectats que provenen de les tres grans marques:

  • GELATELLI 7X75 ECLIPSE ES LIDL
  • ESPIRAL 7X75 N/V/FR HACENDADO
  • CHUPY FRESH FRE/LIM MPK 7 ALDI
  • CHUPY COLA/VLLA/MADUIXA MPK7 ALDI

El primer a anunciar-se és un popular gelat de la marca alemanya LIDL. L'AESAN ha advertit la presència de «cossos estranys» a diversos lots dels gelats Eclipse, concretament del lot de set. Es tracta d'un dels productes refrescants més venuts per la multinacional, per la qual cosa no seria estrany trobar algun d'aquests lots als congeladors dels seus establiments.

Hacendado, la marca pròpia de Mercadona, també compta amb una llista de lots afectats. Concretament, es tracta del lot de set gelats de la marca ESPIRAL amb gust de vainilla, taronja i maduixa. Tots ells amb data de caducitat entre el mes d'abril i juliol del 2024.

Finalment, l'AESAN ha advertit de la presència de «cossos estranys» a diversos lots gelats de la marca Aldi. De fet, no ha estat només en un dels seus productes, sinó en dos. Es tracta dels gelats «Chupy Fresh de Maduixa i Llimona» i «Chupy Cola/Vainilla/Maduixa».

Hi ha desenes de lots afectats

Són uns setanta els lots totals que s'han vist afectats per aquesta alerta. A més, la popularitat, tant de les marques com dels gelats, facilita que hagin pogut desaparèixer ràpidament dels congeladors dels supermercats. Per això, abans de precipitar-se a llençar tots els gelats de casa nostra, consultem els números de lot per saber si estan afectats.

Què passa si tinc algun d'aquests gelats? Un cop corroborat amb el llistat oficial, publicat per l'AESAN, es recomana tornar-lo al punt de compra original. Això sí, l'agència espanyola ho ha volgut deixar molt clar: «eviteu consumir-los».